Ministar Vanjskih poslova na 17. Salcburg Evropa Samitu

Radulović: Proširenje Zapadnog Balkana put ka stabilnosti

"Da zemlju u kojoj smo rođeni imamo obavezu voditi naprijed za generacije koje će tek doći", kazao Radulović citirajući pisca Borislava Pekića „Treba ljubiti zemlju djece svoje, a ne djedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo".

4022 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Proširenje Zapadnog Balkana put je ka stabilnosti, ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđije Radulović, navodeći da idući ka budućnosti Crna Gora zna da je neodvojivi dio Evrope.

"Proširenje Zapadnog Balkana: slijepa ulica ili brza traka? Vjerujem da nije nijedno, već da je to zapravo put ka stabilnosti. Crna Gora je posvećena budućnosti i na tom putu nastavljamo računati na vašu podršku“, poručio je Radulović na 17. Salcburg Evropa Samitu.

Iz MVP-a saopšteno da je Radulović naglasio da Crna Gora idući ka budućnosti je neodvojivi dio Evrope, ali da se moraju rješavati izazove.

"Da zemlju u kojoj smo rođeni imamo obavezu voditi naprijed za generacije koje će tek doći", kazao Radulović citirajući pisca Borislava Pekića „Treba ljubiti zemlju djece svoje, a ne djedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo".

Na tom putu, kako je kazao, Crna Gora ima podršku koja nadilazi svaku politiku, a to je činjenica da 80 odsto građana želi da njihova zemlja bude dio Evropske unije.

U kontekstu politike je, kako smatra, pogrešna je kampanja u domaćim okvirima kojom se sugeriše da zapadna orjentacija pripada jednoj partiji.

"Naprotiv, evropske vrijednosti na kojima je definisana naša vanjska politika su zajednički pravac više političkih opcija u Parlamentu", istakao je Radulović.

Radulović podsjetio je da naši građani očekuju da će odluke koje se tiču ovog dijela Kontinenta, EU donositi u duhu povjerenja i razumijevanja, istovremeno podstičući reforme pravovremenim uvažavanjem postignutog napretka i rezultata.

„Vjerujem da naša predanost saradnji predstavlja jasnu poruku da mi kao regija ne želimo da ostanemo na marginama Evrope. Naprotiv, mi neprestano dokazujemo da kao partneri možemo dati značajan doprinos njenoj stabilnosti i bezbjednosti“, zaključio je ministar.

U kontekstu politike proširenja, Radulović je ukazao da su u fokusu Vlade Crne Gore vladavina prava, ekonomska i politička stabilnost, te da se ona snažno zalaže za postizanje spremnosti za zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

On je, u svjetlu nove metodologije pristupanja EU koja naglašava jaču političku dimenziju, akcentirao dva snažna argumenta.

"Stoprocentna usklađenost vanjske i bezbjednosne politike sa EU jasan je pokazatelj naše geopolitičke orijentacije, baš kao i činjenica da je Crna Gora punopravna članica NATO-a", rekao je Radulović.

Navodi se da se na marginama Samita Radulović susreo sa austrijskom ministarkom za EU Karoline Edtštadler. "Tokom razgovora potvrđena je odlična bilateralna saradnja dvije zemlje, dok je ministarka Edštadler istakla da je uprkos brojnim izazovima sa kojima se Evropa danas suočava, neupitna činjenica da pitanje proširenja mora ostati visoko na agendi Unije", kaže se u saopštenju. Pored podrške Austrije evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, Radulović je istakao da Crna Gora visoko cijeni i vrednuje finansijsku i svaku drugu pomoć te zemlje i EU u saniranju posljedica pandemije.

Preporučujemo za Vas