Bečić: Spoljno-politički kurs Crne Gore nema alternativu

Bečić je ocijenio da je suštinski važno unaprijediti parlamentarnu saradnju, jer samo saradnja, prijateljstvo i razmjena iskustava obezbjeđuju siguran evropski put zemalja

7498 pregleda 11 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora se nada da će dostignuća koja je ostvarila biti vrednovana i da će postati naredna članica Evropske unije (EU), kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana u Ljubljani, istakao da spoljno-politički kurs Crne Gore, koji počiva na evropskim integracijama, jačanju partnerstva u okviru NATO saveza i snažnoj regionalnoj saradnji, nema alternativu.

Bečić je kazao da je EU, uprkos brojnim krizama i izazovima, opstala kao jedan od ključnih činilaca svjetske politike.

On je naglasio da je ponosan jer dolazi iz zemlje u kojoj, prema svim relevantnim istraživanjima, blizu 80 odsto građana podržava evropski put države.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakao da se Crna Gora nada da će dostignuća koja je ostvarila biti vrednovana, kao i da će postati naredna članica evropske porodice.

„Polazeći od toga da je EU planirala da najmanje jedna zemlja Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo do kraja mandata EK, Crna Gora kao zemlja, koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, koja ima 100 posto usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, nada se da će postati naredna članica Unije“, naveo je Bečić.

To bi, kako je dodao, pozitivno uticalo na sve zemlje Zapadnog Balkana i dokazalo da proces proširenja i danas živi u praksi.

Bečić je istakao da ključnu ulogu imaju parlamenti, koji moraju ići korak ispred i biti generator napretka jer, kako je naveo, bez kvalitetne zakonodavne i evropske infrastrukture, ne može se govoriti o rezultatima.

Bečić je ocijenio da je suštinski važno unaprijediti parlamentarnu saradnju, jer samo saradnja, prijateljstvo i razmjena iskustava obezbjeđuju siguran evropski put zemalja.

„Sa sigurnošću tvrdim da zajednički možemo odlučno zakoračiti naprijed i doprinijeti skorijem ostvarenju našeg evropskog sna“, rekao je Bečić.

Predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič kazao da je proces proširenja visoko na agendi prioriteta EU.

“Napredak zavisi od političke volje, i mora biti jasan, predvidljiv i mjerljiv“, rekao je Zorčič.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ocijenio je da odgovornost proširenja pripada kako EU, tako i zemljama Zapadnog Balkana.

On je ukazao na potrebu „da se gleda na ono što spaja i miri, i da se čini više”

„Upravo mi, lideri ovog dijela Evrope, treba da budemo odgovorni, da ne živimo u prošlosti i pokažemo najbolju volju, ne bi li zemlje Zapadnog Balkana postale članice EU”, istakao je Pahor.

Bonus video: