Varhelji: Cilj je da do kraja mog mandata makar jedna država Zapadnog Balkana pristupi EU

Bečić istakao da Crna Gora vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, „koju je Evropska unija još jednom potvrdila i u svom predlogu nove metodologije pregovora“

6078 pregleda 5 komentar(a)
Bečić i Varhelji, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Varhelji, Foto: Skupština Crne Gore

Svoj mandat sam započeo sa snažnim ciljem da do kraja mandata makar jedna članica Zapadnog Balkana dovede proces pristupanja Evropskoj uniji do faze finalizacije, kazao je komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

Kako su saopštili iz Skupštine, na sastanku sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem usaglašeno je da je potrebno nastaviti sa postizanjem značajnih rezultata na svim poljima, koji će u najkraćem roku obezbjediti Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju

Varhelji je, navode, poručio da podržava napore Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Osvrnuvrši se na posvećenost evropskih institucija politici proširenja, Bečić je podsjetio da je Crna Gora jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i tri privremeno zatvorila, te poručio da punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Crne Gore i opredeljenje koje nema alternativu. Kako je naglasio, Crna Gora je odlučna da dovrši započete reformske procese.

"U tom kontekstu, predsjednik Bečić je napomenuo da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, „koju je Evropska unija još jednom potvrdila i u svom predlogu nove metodologije pregovora“. Izrazivši očekivanje da će upravo nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja, predsjednik Bečić je istakao da odluka da novi pristup bude usvojen, u političkom smislu predstavlja odraz spremnosti da, u intenzivnijem dijalogu sa EK i državama članicama, „gradimo proces i radimo na njemu“", piše u saopštenju.

Predsjednik Skupštine smatra da Crna Gora ima dva snažna argumenta za politički dijalog na visokom nivou.

"Jedina je država kandidat koja ima otvorena sva poglavlja pregovora, i dodatno, od početka pregovora s EU dosljedno i blagovremeno se usklađujemo sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što je strateški orijentir koji u ekonomskom smislu nije bio jednostavan za Crnu Goru, ali i jasan pokazatelj geopolitičke orijentacije, između ostalog i kao punopravne članice NATO-a", kazali su.

Sastanak je, dodaju, bio prilika i da se predsjednik crnogorskog parlamenta zahvali na svesrdnoj pomoći EU njenih država članica u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa.

Bonus video: