SDT izviđa sumnjive finansije

U toku postupak po prijavi Ministarstva odbrane protiv bivšeg ministra i njegovih saradnika, potvrdili iz Tužilaštva

27286 pregleda 77 reakcija 11 komentar(a)
Tužiteljka Sanja Jovićević, Foto: Boris Pejovic
Tužiteljka Sanja Jovićević, Foto: Boris Pejovic

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) otvoren je izviđaj po krivičnoj prijavi ministarke odbrane Olivere Injac zbog nezakonitog trošenja novca iz tog resora tokom mandata njenog prethodnika Predraga Boškovića, potvrđeno je “Vijestima”.

”...Postupak izviđaja u navedenom predmetu je u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, navodi se u odgovoru specijalne tužiteljke Sanje Jovićević.

Injac je ranije dostavila SDT-u krivičnu prijavu kojom se Bošković i dvoje bivših šefova Direktorata MO Mihail Volkov i Alma Ljuljanaj Jovićević sumnjiče da su fiktivnim nalozima preko jedne turističke agencije oštetili budžet za oko 32.000 eura.

Oni su navodno lažnim nalozima preko agencije plaćali seminare za koje nema dokaza da su održani, a bili su u periodu epidemije - krajem juna 2020. Odnosno nakon parlamentarnih izbora na kojima je partija čiji su zvaničnici - DPS ostala bez većine za formiranje Vlade.

U prijavi SDT-u se izražava sumnja da novac koji je uplaćivan agenciji “kriminalna grupa” naknadno podijelila međusobno i da se radilo o uplatama od po 4.000, 5.000 i 6.000 eura. Za to su imali, navodno, saučesnika u Ministarstvu, ali i u agenciji.

Iz Ministarstva odbrane su objasnili da oni nemaju nikavu informaciju o sudbini prijave koju su dostavili, a iz DPS-a čiji su funkcioneri pod sumnjom - nisu odgovorili. Bošković je član Predsjedništva, a Volkov i Ljuljanaj Jovićević članovi Glavnog odbora.

Injac je prije dva dana na sjednici Odbora za bezbjednost tokom polemike o događajima na Cetinju, optužila Boškovića za zamjenu teza - odnosno da je kritikuje za nepoštovanje zakona - što je u stvari radio on dok je bio ministar.

Bošković je odgovorio da podnese prijavu protiv njega ako je nezakonito postupao, na šta je dobio odgovor Injac: “Već jesam”.

Povezani članci

28. Septembar 2021.

Fiktivnim nalozima izvlačili novac preko agencije?

Bivši direktor Direktorata za ljudske resurse MO Mihail Volkov, sada advokat, rekao je “Vijestima” da nije davao izjavu SDT-u i tvrdnje iz prijave nisu tačne. “Radi se o notornoj gluposti i pokušaju diskreditacije mene i mojih saradnika od strane Olivere Injac. Nisam s tim u vezi davao nikakve izjave”, rekao je on.

U prijavi SDT-u se navodi da je turističkoj agenciji uplaćivano za seminar u jednom hotelu u Podgorici od 27. do 30. jula prošle godine i da je za to Volkov dao nalog službi za finansije da ga uplati. Bivša direktorica Direktorata za materijalne resurse MO Alma Ljuljanaj Jovićević je 17. septembra izdala naredbu za isplatu 5.000 eura istoj agenciji za seminar u Budvi, i potpisala da je on za potrebe zaposlenih u toj direkciji.

Ministarstvo odbrane je SDT obavijestilo da je provjerom računa utvrđeno da oni nisu u skladu sa ugovorom koji je ranije bio sklopljen sa agencijom.

Nakon promjene vlasti u avgustu prošle godine, MO je temeljno provjerilo ugovore i finansije prethodnika, a za to je zadužilo stručna lica. O nekim sumnjivim aranžmanima ministarka je govorila ranije na Odboru za bezbjednost Skupštine, kada je najavila i prijave Tužilaštvu.

Bonus video: