Priliv novca u gradsku kasu Tivta veći od očekivanog

"Sa minusa od četiri miliona eura koliko smo zatekli u budžetu kada sam 16. oktobra prošle godine preuzeo funkciju predsjednika Opštine, danas smo na poziciji da Opština Tivat raspolaže sa ukupno nešto preko 4,2 miliona eura svježeg novca na svojim računima", rekao je Komnenović

3365 pregleda 102 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Nakon što su naplatili skoro 2,4 miliona eura od Porto Montenegra na ime komunalija za poslovno-stambeni kompkes Boka Place koji se gradi u tom nautičko-turističkom centru, gradski čelnici Tivta prebrinuli su sve finansijske probleme koji su u protekloj godini mučili Tivat.

Kako se čulo na konferenciji za štampu u Opštini, do danas se u budžet Tivta od početka godine slilo ukupno 14.798.226 eura ili 87,33 odsto od ukupno za cijelu 2021. godinu planiranih primitaka gradske kase u iznosu od 16.945.200 eura.

Zbog toga će se ići na rebalans budžeta i njegovo povećanje na nivo od nešto preko 20 miliona eura, ali je neizvesno da li će se to do kraja i sprovesti u djelo zbog aktuelne političke situacije i parlamentarne krize u Tivtu.

Naime, SDP je početkom mjeseca nakon odluke svog Predsjedništva, zvanično uskratila podršku koju je jedan odbornik te strane u SO Tivat davao aktuelnoj manjinskoj vlasti građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i "Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat".

Zbog toga je vlast koja ima 16 odbornika, ostala bez natpolovične većine u lokalnom, 32-članom parlamentu.

SDP je najavio da do daljnjeg, neće učestvovati u radu parlamneta što su odmah iskoristile i opozicione DPS, SD i HGI da nedolaskom svojih 15 odbornika na sjednicu SO koja je bila zakazana za 13. septembar, zajedno sa SDP, ostave parlement bez kvoruma.

Novi pokušaj održavanja sjednice SO sa gotovo identičnim dnevnim redom koji je bio planiran za 13. septembar, predsjednik SO Andrija Petković (BF) zakazao je za petak, 1.oktobra.

U međuvremenu je aktuelna izvršna vlast gradonačelnika Željka Komnenovića (NP), naplatom komunalija za Boka Place od oko 2,4 miliona eura, dovela do kraja napore koje je u proteklih manje od godinu dana koliko je on na čelu Opštine, ulagala da stabilizuje loše finansijsko stanje Tivta.

"Sa minusa od četiri miliona eura koliko smo zatekli u budžetu kada sam 16. oktobra prošle godine preuzeo funkciju predsjednika Opštine, danas smo na poziciji da Opština Tivat raspolaže sa ukupno nešto preko 4,2 miliona eura svježeg novca na svojim računima, da smo vratli sve višemilionske kartkoročne dugove koje nam je u nasljeđe ostavila bivša DPS-SD-HGI vlast i da smo grad mjerama štednje i racionalizacije lokalne uprave koje smo sprovodili proteklih mjeseci, bukvalno spasili bankrota i doveli Tivat u poziciju da ponovno bude jedna od najuspješnijih lokalnih uprava u Crnoj Gori", nabrojao je Komnenović dodajući da je sada na "donosiocima političkih odluka" da se adekvatno odnesu prema takvim rezultatima i očekivanjima građana, u situaciji kada SDP i opozicija svojim bojkotom, mogu blokirati rad lokalnog parlamenta.

Direktror Direkcije za investicije Opštine Tivat Budimir Cupara je kazao da će do kraja godine sigurno biti relizovani ili započeti svi projekti koje je aktuelno rukovodstvo grada planiralo proteklih mjeseci dok je radilo na stabilizovanju gradskih finansija, ali da bi, ukoliko se usvoji rebalans budžeta, mogli biti pokrenuti i mnogi drugi milionski vrijedni projekti unapređenja lokalne infrastrukture i javnih objekata.

"Po aktuelnom budžetu, do kraja godine realizovaćemo projekte ukupne vrijednosti preko dva miliona eura. Od toga se već gradi MR 2 pristupna saobraćajnica za Luštica Bay vrijedna 1,15 miliona, uskoro kreće završna faza izgradnje ulice u Cacovu od 300.000 eura, nastavili smo 115.000 eura vrijedne radove na prvog fazi lungo mare šetališta Belane, a od 20. oktobra nastavićemo i radove na imovinski nespornom dijelu od oko 100 metara trase na prvoj fazi obalnog šetališta u Krašićima. Nastavljeni su i radovi na sportskim terenima u Donjoj Lastvi od 44.000 eura koji će biti gotovi sredinom novembra, a završili smo i 70.000 eura vrijedno asfaltiranje ulica u više djelova grada, dok će do kraja godine za te poslove u još nekim naseljima biti utrošeno još oko 100.000 eura", istakao je Cupara.

On se zahvalio SDP-u i njenom odborniku, Aleksandru Đuroviću na "dosadašnjoj podršci, bez koje zavidni rezultati nove gradske uprave ne bi bili mogući".

"SDP je dao svoj doprinos i ovome što smo danas sa radošću saopštili našim građanima. Svojom podrškom su pomogli da stabilizujemo budžet, a sada nam je ta podrška potrebna za rebalans budžeta. Aleksandra Đurovića pozivam na mudrost i odgovornost prema građanima Tivta, te da OO SDP Tivta preuzme odgovornost u odnosu na odluku centrale svoje partije I da nastavi podršku lokalnoj vlasti Tivta. Nije sramota povući odluku, tim prije što se SDP Tivta i u kampanji zalagao za odbranu interesa grada, a na primjeru naplate komunalija od Porto Montenegra vidimo da ih je aktuelna lokalna vlast itekako znala odbraniti". poručio je Cupara.

Pozvao je Đurovića da se "konsultuje sa vrhom svoje partije i donese ispravnu odluku u korist građana Tivta".

Sekretar za finansije Opštine Jovan Brinić (NP) ukazao je na paradoksalnu situacij da Tivat, koji je izašao iz finansijke krize i uspio da vrati milionske dugove, sada ima dovoljno novca da se stabilno razvija, ali bi zbog politike, mogao doći u situaciju da taj novac ne može iskoristiti.

"Idemo odmah sad sa rebalanskom i uvećanjem budžeta za 2021. godine, ali smo već i u period kada se pravi i nacrt budžeta za narednu godinu. Zbog blokade rada lokalnog parlamenta, već smo u situaciji da nam se kao neriješene, gomilaju raznoraze administrativne obaveze koje po zakonu Opština mora da završi, a možemo doći i u situaciju da zbog bojkota opozicije i SDP-a, ne usvojimo ni rebalans, ni budžet za 2021. Stoga bi Opština od januara, mogla da dođe u poziciju da ima novca na svojim računima, ali da ga ne može utrošiti u najboljem interesu svih građana, jer budžet nije donešen, pa se mora pribjeći odluci o privremenom finansiranju koja je mnogo restriktivnija i nepovoljnije za sve korisnike budžetskih sredstava", naglasio je Brinić

Bonus video: