Eskobar: SAD pomažu Crnoj Gori u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

"Crna Gora nije samo prijatelj već i NATO saveznik i mi podržavamo Crnu Goru i nadamo se da će nastaviti svoj put EU i učinićemo sve da u tome uspije“, rekao je Eskobar

28023 pregleda 193 reakcija 18 komentar(a)
Eskobar, Foto: rs.usembassy.gov
Eskobar, Foto: rs.usembassy.gov

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da Sjedinjene Američke Države podržavaju Crnu Goru na njenom putu ka EU, a pomažu joj i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Sarađujemo veoma blisku na izgradnji kapaciteta za suzbijanju korupcije, pranja novca, trafikinga, šverca cigareta, droge...Crna Gora nije samo prijatelj već i NATO saveznik i mi podržavamo Crnu Goru i nadamo se da će nastaviti svoj put prema EU i učinićemo sve da ih u tome podržimo“, rekao je Eskobar na onlajn konferenciji za novinare odgovarajući na pitanja „Vijesti“.

"Vijesti" su pitale da li američke bezbjednosne agencije pomažu crnogorskim vlastima u rješavanju dugogodišnjeg problema krijumčarenja cigareta i droge i da da li će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru ako proruski politički savez Demokratski front uđe u Vladu.

Na pitanje da li crnogorska vlast nakon promjena u Tužilaštvu može postići bolje rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, Eskobar je odgovorio da je korupcija i kriminal problem svih država Balkana.

“Borba protiv kriminala i korupcije je problem svuda na Balkanu. Podržavamo sve vlade i zvaničnike i institucije koji žele to da postignu. Nadamo se da Crna Gora teži ka tome i da ćemo biti partneri sa Ministarstvom pravde u cijelom procesu”, rekao je Eskobar.

On je pozdravio današnji postignuti dogovor između Beograda i Prištine, ocijenivši da je to značajan uspjeh EU.

Bonus video: