Knežević nakon sastanka s Krivokapićem: I izbori rješenje ako nema dogovora

Mandić je rekao je da je Nova srpska demokratija spremna za dogovor koji će zadovoljiti sve partije većine i da to bude u korist građana

80846 pregleda 438 reakcija 133 komentar(a)
Knežević, Foto: Savo Prelević
Knežević, Foto: Savo Prelević

Premijer Zdravko Krivokapić podržaće dogovor i kompromis iza koga stoji 41 poslanik parlamentarne većine, što je uslov za uspostavljanje političke stabilnosti, kako bi se odlučno nastavio proces demokratizacije Crne Gore, saopšteno je jutros iz Vlade.

Nakon najava rekonstrukcije Vlade i predloga 37 poslanika parlamentarne većine, Krivokapić danas počinje i zvanične odvojene razgovore sa liderima partija na vlasti o tom pitanju.

"Razgovori u vezi otvorenih pitanja, sa ciljem jačanja povjerenja između zakonodavne i izvršne vlasti, kao uslovom za efikasniji rad Vlade, jesu odgovoran odnos prema demokratskim inicijativama", saopštili su iz Vlade.

Sa premijerom su se jutros sastali lideri koalicije Za budućnost Crne Gore i Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Mandić: Dogovor da zadovolji sve partije na vlasti

Mandić je rekao je da je Nova srpska demokratija, na čijem je čelu, spremna za dogovor koji će zadovoljiti sve partije većine i da to bude u korist građana.

On je, nakon razgovora sa Krivokapićem, novinarima kazao da su se uglavnom složili, ali i zaključili da teško sada mogu definisati neku poziciju dok se ne završi prvi krug razgovora sa svim predstavnicima većine.

Mandić
Mandićfoto: Savo Prelević

"Mi smo spremni za ozbiljan i pošten dogovor i nakon toga ćemo imati odgovoran i hrabar odnos prema zbilji u Crnoj Gori koja nije nimalo jednostavna", kazao je Mandić.

Podsjetio je da je parlamentarna većina imala više sastanaka tokom jula i avgusta i tražila rješenje kako da se izađe iz teške političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

"Sada imamo inicijativu premijera Krivokapića, koja se kreće na tragu tih rješenja koja je imala i parlamentarna većina u razgovoru. Ja sam u ime Nove iskazao poptunu spremnost da se dogovorimo, da nađemo pošteno i održivo rješenje, da to rješenje zadovolji sve pripadnike parlamentarne većine, a u prvom redu da bude u korist građana Crne Gore", kazao je Mandić.

Dodao je da građani žele da imaju stabilnu i snažnu Vladu, koja će se obračunati sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

"Proteklo je puno vremena a da na u tom važnom izbornom obećanju nije urađeno mnogo, a prošla je godina dana. Prioritet Vlade oko koje bi se dogovorili bila bi borba protiv organizovanog kriminala, borba za bolji život, odnosno popravljanje ekonomske situacije u Crnoj Gori", rekao je Mandić.

Kazao je da je premijer bio otvorio temu o broju ministarstava u rekonstruisanoj Vladi.

"Ali ja sam rekao da to ne bi trebalo da bude tema za razgovor dok ne vidimo osnovne stavove svih predsjednika parlamentranih stranaka. Postoje krupne razlike u odnosu na to da li treba da bude rekonstruisana Vlada, na koji način treba da bude rekonstruisana, da li treba da se bira nova vlada, moramo prvo da dođemo do nekog zajedničkog stava i očekujemo da se, nakon prvih razgovora koje će predsjednici stranaka imati sa premijerom, iskristališe stav šta je to zajedničko što imamo, pa nakon toga da raspravljamo o detaljima kako bi ta vlada trebalo da izgleda i koliko bi trebalo da ima ministarstava", rekao je Mandić.

On je dodao da je najvažnije da se definiše šta se želi sa tom Vladom - koji su ciljevi, kako treba da funkcioniše, kakva treba da bude njena struktura.

"Da bismo prešli na tu priču moramo da imamo jasan dogovor da li se radi o rekonstrukciji, izboru nove vlade, moramo da imamo zajednički stav i bilo bi ishitreno da odmah pređemo na priču o ministarstvima, što prirodno slijedi nakon osnovnog rješenja", kazao je Mandić koji je sa premijerom razgovarao oko pola sata.

Knežević: Poštovati sporazum iz septembra 2020.

Knežević je kazao da je upoznao premijera sa stavom Demokratske narodne partije (DNP), čiji je predsjednik, kao i DF-a, da je status kvo neodrživ i da se hitno moraju naći modeli za izlazak iz krize i da očekuju da premijer nakon konsultacija sa svim partijama, u pisanoj formi dostavi predlog za izlazak iz aktuelne krize.

"Ja sam saopštio da su, ako nema dogovora, rješenje i izbori posredstvom međunarodne zajednice i ne vidim to ništa kao dramatično i apokaliptično, ako ćemo da ulazimo u evropske parlamentarne tokove i da budemo prva članica EU. I u državama EU se vlade teško sastavljaju i kad se sastave veoma teško završavaju četvorogodišnji mandat", kazao je Knežević nakon kratkog razgovora sa premijerom.

On je iz Vlade izašao nakon desetak minuta.

"Saopštio sam da, što se nas tiče, politički sporazum iz septembra treba da poštuju svi", dodao je.

Knežević
Kneževićfoto: Savo Prelević

Kazao je da je DF saopštio da stavlja moratorijum na "sve ono što nas dijeli", jer se radi o heteregonoj parlamentarnoj većini.

"Ali očekujemo da i drugu, sve ono što nas dijeli ostave po strani, kako bi se bavili gorućim socio-ekonomskim problemima", naveo je Knežević.

On je rekao da očekuje da će tokom naredne sedmice, u srijedu ili četvrtak imati premijerov predlog.

On je dodao da ako bude dogovora, insistiraće da se napravi koalicioni sporazum koji će precizirati sva prava i obaveze potpisnika budućeg sporazuma.

Knežević je rekao da nije imao nikakav predlog za rekonstruisanu, niti novu Vladu, niti je o tome razgovarao sa premijerom.

Planirano je da se Krivokapić danas sretne i sa liderom SNP-a Vladimirom Jokovićem, zatim šefom kluba Pokreta za promjene Brankom Radulovićem, liderima Prave, Radničke i Ujedinjene Crne Gore Markom Milačićem, Maksimom Vučinićem i Goranom Danilovićem. Svi oni činili su koaliciju “Za budućnost Crne Gore” čiji je premijer bio nosilac liste na parlamentarnim izborima.

Za subotu je planiran razgovor premijera sa liderima Demokrata Aleksom Bečićem i Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.

Povezani članci

01. Oktobar 2021.

Razgovori ka stabilizaciji ili novoj krizi?

Bonus video: