Bečić domaćin konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država

Učesnici će, kako se navodi, razgovarati i o ulozi parlamenata u savremenim ekološkim izazovima, kao i parlamentarnoj diplomatiji malih evropskih država

1990 pregleda 4 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić domaćin je konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država, koja se biti održana od nedjelje 3. oktobra do utorka 5. oktobra u Herceg Novom.

Iz Skupštine su saopštili da će tokom konferencije učesnici razgovarati o izazovima i prednostima za male države u pogledu inovacija i modernizacije parlamenata.

Učesnici će, kako se navodi, razgovarati i o ulozi parlamenata u savremenim ekološkim izazovima, kao i parlamentarnoj diplomatiji malih evropskih država.

Iz Skupštine su kazali da će konferencija biti otvorena u ponedjeljak, u deset sati, obraćanjem Bečića, a u uvodnom dijelu učestvovaće ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

„Na konferenciji će učestvovati predsjednik Predstavničkog doma Luksemburga Fernang Etgen, predsjednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou, predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, predsjednica parlamenta Andore Roser Sune Paskuet“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će učestvovati i drugi visoki predstavnici parlamenata Monaka, Luksemburga, Kipra, San Marina i Islanda.

„U okviru pojedinih sesija, govoriće predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić i generalna direktorica Direktorata za prirodu Tamara Brajović“, dodaje se u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli da će domaćin radne večere, kojoj će prisustvovati ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore Nina Drakić, biti Katić.

Kako su naveli, zvaničnom otvaranju konferencije, dan ranije, prethodiće večera dobrodošlice čiji je domaćin Bečić.

Na kraju konferencije, kako su kazali iz Skupštine, biće usvojena zajednička deklaracija.

Bonus video: