Ako Vlada ne promijeni kurs, možda se zažmuri na DF

Naredne sedmice očekuje se predlog premijera. Sa njim juče razgovarale kolege iz koalicije ZBCG, danas će “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija” U Crnoj Gori imate interne igrače - od velikih poslovnih lobija i asocijacija, do crkvenih zajednica. Na to treba dodati tzv. spoljne veto igrače, kaže profesor Stojiljković

41635 pregleda 163 reakcija 78 komentar(a)
Na testu: Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Na testu: Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Profesor političke sociologije Zoran Stojiljković ocijenio je da će zapadni partneri dopustiti bilo koju vrstu aranžmana u Vladi, pa i ulazak Demokratskog fronta (DF) - ako dobiju garancije da će Crna Gora zadržati evroatlantski kurs.

”U Crnoj Gori imate interne igrače - od velikih poslovnih lobija i asocijacija, do crkvenih zajednica. Na to treba dodati tzv. spoljne veto igrače, a to su oni sa Zapada koji brinu o odnosima snaga i nastavku evroatlantskih integracija. Ako dobiju garancije za to, oni će pristati na svaku vrstu aranžmana u Vladi. Njima je važan cilj, a ne ‘izvođač radova’. Kad ‘izvođač’ izgubi kredibilitet, oni ga se lako odreknu. Mislim da će to vidjeti mnogi lideri na Balkanu”, kazao je Stojiljković “Vijestima” odgovarajući na pitanje hoće li Zapad pristati na ulazak DF-a u potencijalno rekonstruisani kabinet premijera Zdravka Krivokapića.

Premijer bi naredne sedmice trebalo da predstavnicima parlamentarne većine dostavi predlog rekonstrukcije Vlade, što je, između ostalog, dogovoreno na jučerašnjem sastanku predstavnika dijela skupštinske većine sa Krivokapićem.

Sa njim su na temu rekonstrukcije razgovarali lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Radničke partije Maksim Vučinić, Prave Marko Milačić, Ujedinjene Goran Danilović, kao i zamjenik predsjednika Pokreta za promjene Branko Radulović. Danas su planirani lideri koalicija “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Profesor beogradskog FPN-a, koji godinama prati prilike u Crnoj Gori, smatra da su razgovori vladajuće većine i Krivokapića o rekonstrukciji Vlade logičan korak. “Ili ćete naći minimalnu zajedničku platformu i učiniti nešto da lišite prethodnu vlast poluga moći i podrške, ili ćete se u međusobnim sukobima i neredu raspasti i razići, s vrlo velikom perspektivom vanrednih izbora, a da prethodno niste napravili ono zbog čega ste i došli na vlast. Logično je da aktuelna vlast napravi nekakav čvrst redosljed koraka, da ih završi i da onda ide na izbore, jer nijedna posttranziciona Vlada nije odradila puni mandat”, ističe Stojiljković.

Stojiljković
Stojiljkovićfoto: Beta

Sagovornik navodi da nije lako razumjeti šta se trenutno dešava u parlamentarnoj većini. “Ove ‘kišobran formule’ za zbacivanje prethodne vlasti - kad se okupe svi koji su protiv nje - nisu naročito dobro sredstvo da se ugodno i operativno dobro vlada, jer su međusobne razlike između koalicionih partnera često dosta velike. Ali ako bi se išlo na neku Vladu koja uključuje sve aktere, koja nikog ne frustrira i koja bi imala vrlo limitiran i jasan mandat, s utvrđenim redosljedom prioriteta, mislim da bi to bila formula koja bi omogućila ono što su birači koji su glasali nekadašnju opoziciju i željeli - a to je demontaža prethodnog poretka”, poručuje Stojiljković.

Lideri tvrde da nije bilo riječi o resorima

Krivokapić je prošle sedmice predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podijele. On je sa tim stavom izašao nedugo nakon što je našao zajednički jezik u noći pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija s liderima Demokratskog fronta, koji su upravo i izazvali krizu vlasti.

Većina učesnika jučerašnjeg sastanka rekla je da nijesu govorili o podjeli resora, jedino je Radulović kazao da su tražili mjesto potpredsjednika Vlade za lidera PzP-a Nebojšu Medojevića. Objasnio je da bi ono objedinilo sektor bezbjednosti, tužilački i pravosudni. PzP i DF su i ranije tražili istu poziciju za Medojevića.

Radulović je rekao da je to “najteže potpredsjedničko mjesto” i da je premijer odgovorio da će razmisliti.

On je kazao da je premijeru ponovio mnoge stvari koje se nijesu realizovale “zato što bivši režim još nije razvlašćen, kriminalci još upravljaju fabrikama, ubice šetaju ulicama u Crnoj Gori i van Crne Gore”.

Mandić je rekao da je Nova spremna za dogovor koji će zadovoljiti sve partije većine i da to bude u korist građana.On je kazao da su se na sastanku uglavnom složili, ali i zaključili da teško sada mogu definisati neku poziciju dok se ne završi prvi krug razgovora sa svim predstavnicima većine.

Knežević je kazao da je prenio premijeru stav da je status kvo neodrživ i da se hitno moraju naći modeli za izlazak iz krize:

”Ja sam saopštio da su, ako nema dogovora, rješenje i izbori posredstvom međunarodne zajednice i ne vidim tu ništa kao dramatično i apokaliptično, ako ćemo da ulazimo u evropske parlamentarne tokove i da budemo prva članica EU. I u državama EU se vlade teško sastavljaju i kad se sastave veoma teško završavaju četvorogodišnji mandat”, kazao je Knežević nakon kratkog razgovora sa premijerom.

On je iz Vlade izašao nakon desetak minuta, dok su ostali sa premijerom razgovarali oko pola sata.

Knežević je kazao da očekuje da će tokom naredne sedmice, u srijedu ili četvrtak imati predlog i ako bude dogovora, insistiraće da se napravi koalicioni sporazum koji će precizirati sva prava i obaveze potpisnika budućeg sporazuma.

Vladimir Joković rekao je da vjeruje da parlamentarna većina može postići dogovor kako bi se do Nove godine rekonstruisala Vlada.

Dodao je da i izbori mogu biti rješenje, ali je to krajnja opcija, s tim što njima “ne treba prijetiti”.

”Treba napraviti stabilnu Vladu i potpisati da će ona trajati do 2024. godine, a odmah nakon toga da Crna Gora postane sljedeća članica EU. Vlada je sada preopterećena, neki ministri rade dobro svoj posao, neki nijesu ispunili očekivanja”, kazao je Joković.

Čast je imati manjine u vlasti

Goran Danilović je kazao da vanredni izbori jesu mogućnost, ali nisu zasada obaveza. “Šta će biti uslovi, vidjećemo kad se svi izjasne. Nemamo ništa protiv da se naša koalicija proširi, jer ne samo da je naša čast imati manjine u vlasti, nego je i njima čast da budu dio prve demokratske vlasti”, naveo je Danilović.

Maksim Vučinić kazao je da su “vanredni izbori posljednja mogućnost i nešto što bi dovelo do nestabilnosti”.

Milačić je pozvao parlamentarnu većinu da budu zreli, jer je važno kako će se izvesti proces rekonstrukcije Vlade. “Imamo jedinstvenu priliku da napravimo ovo i veoma je važan način na koji ćemo to uraditi”, kazao je.

Pozvao je parlamentarnu većinu da istovremeno krenu u dogovor oko Tužilačkog savjeta i jednom za svagda izvrše reformu tužilaštva “jer toga se bivši režim najviše boji”.

“Za EU je crvena linija ako Front uđe u Vladu”

Lider GP URA Dritan Abazović rekao je da su stavovi te partije po pitanju eventualne rekonstrukcije Vlade jasni i da će ih na sastanku sa premijerom ponoviti. Iz URA su ranije kazali da je rekonstrukcija moguća samo na ekspertskom nivou, na osnovu sporazuma od 9. septembra 2020.

Prema informacijama “Vijesti”, njemu je tokom nedavnog boravka u Briselu predstavnik EU za ZB Miroslav Lajčak rekao da je za EU “crvena linija da Front uđe u vladu”.

Šefica EK Ursula fon der Lajen je prilikom boravka u Podgorici upitana da li izvršna vlast može ispunjavati evropsku agendu ako DF bude njen dio, kazala da građani odlučuju kome daju povjerenje: “Vjerujem da će građani biti na pravom putu da povjerenje daju partijama koje žele demokratiju, vladavinu prava i poštovanje prava pojedinaca, a to su temeljne vrijednosti potrebne za pristupanje EU”.

Nezvanična saznanja “Vijesti” ukazuju da ni SAD nemaju razumijevanja za mjesto Fronta u Vladi i da su takve poruke i ovdašnje ambasade.

Bonus video: