Mediji: U predloženom dokumentu neće biti vremenskog okvira za članstvo u EU

Neformalni samit je centralni događaj slovenačkog predsjedanja Savjetom EU, a Slovenija koja želi što bržu integraciju regije u EU, predlagala je da se iz geopolitičkih razloga u dokumentu navede da te zemlje u članstvo treba primiti do 2030.

5228 pregleda 2 komentar(a)
Juče održan neformalni sastanak lidera EU članica, Foto: Reuters
Juče održan neformalni sastanak lidera EU članica, Foto: Reuters

Čelnici Evropske unije će na neformalnom samitu EU-Zapadni Balkan potvrditi evropsku perspektivu te regije, ali bez navođenja vremenskog okvira u kojem bi te zemlje mogle računati na članstvo, pišu slovenački i hrvatski mediji, pozivajući se na nacrt izjave lidera EU koja se očekuje na skupu u Sloveniji.

„Evropska potvrđuje nesumnjivu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja privrženost partnera na Zapadnom Balkanu evropskoj perspektivi koja je u uzajamnom strateškom interesu“, navodi se u nacrtu izjave koju će na sastanku na Brdu kod Kranja prihvatiti lideri članica EU.

Neformalni samit je centralni događaj slovenačkog predsjedanja Savjetom EU, a Slovenija koja želi što bržu integraciju regije u EU, predlagala je da se iz geopolitičkih razloga u dokumentu navede da te zemlje u članstvo treba primiti do 2030. godine, javlja agencija Hina.

Sve države u regiji svjesne su da u EU ne postoji oduševljenje takvim širenjem, ali očekuju konkretniji vremenski okvir kad mogu računati na članstvo. Međutim, u predloženom dokumentu neće biti vremenskog okvira, a izbjegava se i sam izraz ‘širenje'“, navode slovenački mediji.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora žele da se priključe Uniji, a njihova nastojanja pokazuju ujedno i razlike u gledanju na to pitanje među članicama EU.

Dok Hrvatska, Austrija, Slovenija i Njemačka upozoravaju da bi predugo čekanje moglo dovesti regiju pod velik uticaj drugih država, prije svega Rusije i Kine, Francuska, ali i Danska i Holandija, imaju rezerve prema prebrzom približavanju, navodi agencija Hina.

Bonus video: