Varhelji: EU da donese odluke koje vode punoj integraciji Zapadnog Balkana

Komesar pozvao na otvaranje prve međuvladine konferencije sa S.Makedonijom i Albanijom, otvaranje pregovaračkih klastera sa Srbijom, ubrzavanje rada sa BiH kako bi postala zemlja kandidat za članstvo i liberalizaciju viza za Kosovo

3132 pregleda 1 komentar(a)
Varhelji, Foto: Boris Pejović
Varhelji, Foto: Boris Pejović

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da će lideri Evropske unije na današnjem samitu sa liderima Zapadnog Balkana potvrditi posvećenost punoj integraciji Zapadnog Balkana u EU.

"Stoga moramo preuzeti odgovornost i donijeti odluke koje vode ka tome, što znači otvaranje prve međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, otvaranje pregovaračkih klastera sa Srbijom, ubrzavanje rada sa BiH kako bi postala zemlja kandidat za članstvo i liberalizaciju viza za Kosovo", rekao je Varhelji uoči samita na Brdu kod Kranja.

Na samitu će biti riječi i o podršci regionu u borbi protiv pandemije kovida-19, a jedna od tema biće i ekonomski oporavak poslije kovid krize, dodao je Varhelji.

On je izrazio zadovoljstvo zbog početka primjene ekonomskog i investicionog plana za region, dodajući da bi to trebalo da "podstakne ubrzanje stvarne integracije, integracije društava i ekonomija Zapadnog Balkana u EU".

Bonus video: