Mandić: Bez konkretnog dogovora, 38 poslanika ima isti stav; Konatar: Vlada će funkcionisati iako ne bude dogovora

"U ovom trenutku se ne vidi izlaz", rekao je Knežević

101851 pregleda 250 reakcija 251 komentar(a)
Mandić, Foto: Luka Zeković
Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.10.2021. 17:29h

Predsjednik Nove Andrija Mandić kazao je da Parlamentarna većina nije postigla konkretan dogovor.

Istakao je da 38 poslanika ima isti stav a tri poslanika URE drugačiji.

"Ako se ne postigne dogovor, tu je narod da da svoj sud", kazao je on.

Mandić je kazao da je premijer dao predlog koji nije obavezujući za parlamentarnu većinu, saopštavajući da mu je prihvatljivo što god se dogovori parlamentarna većina.

"To je ono što računamo da je jedan konstruktivni prilog premijerov i Vlade, ali parlamentarna većina i pored napora koji smo uložili mi iz DF-a i Demokratske Crne Gore, da postignemo konkretan dogovor u skladu sa onim što je bilo sugerisano od drugih političkih činilaca parlamentarne većine - da će ako se dogovore DF i Demokrate, to svi prihvatiti. Nažalost, ispostavlja se da dogovor koji smo dugo pokušavali da uspostavimo, nije prihvatljiv u ovom trenutku poslanicima URE", rekao je Mandić.

On je kazao da je premijer na sastanku saopštio da stranke mogu da uzmu u obzir taj papir, a i ne moraju, već mogu da imaju svoje predloge:

"Najvažniji cilj je da se postigne dogovor".

Milan Knežević je rekao da nije tajna šta je premijer predložio jer je to saopštio ranije u saopštenjima.

"U ovom trenutku se ne vidi izlaz", rekao je Knežević.

Knežević je rekao da je premijerov predlog tek jedna od osnova koje treba nadograđivati.

"Bez obzira što smo napravili ogromne ustupke da prihvatimo rekonstrukciju, iako smo se zalagali za novu Vladu, u ovom trenutku imamo činjenično stanje da je 38 poslanika parlamentarne većine na jednoj a troje poslanika URE na drugoj. Dajemo prednost dogovoru, ali mi se čini da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije", rekao je Knežević.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je rekao da je premijer predložio da Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta.

Dijeliće se, kako je kazao, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo kapitalnih investicija i Ministarstvo javne uprave.

Joković je rekao da vjeruje da je kroz još nekoliko etapa pregovora moguće doći ro dješenja o rekonstrukciji Vlade.

Branko Radulović (PzP) je rekao da ga raduje da su svjesni krize u kojoj je država i da će biti glavni akteri za njeno rješavanje.

On je kazao da je razgovarano da nova vlada treba da počiva na demokratskim načelima i da onaj ko ima najviše mandata ima i najveću odgovornost.

Radulović je kazao da je sugerisao premijeru da razgovara sa partijama manjina.

Rekao je da u prvom koraku postoji zadovoljavajući zajednički imenitelj, koji se ogleda u premijerovom draftu, o kome će se partije izjasniti.

"Svjesni smo toga da još nije počela demontaža totalitarnog sistema.... Dogovorili smo se da ta nova, rekonstruisana Vlada počiva na demokratskim načelima. To znači da se uvaži onaj ko je najjači, onaj koji nosi najveću političku jačinu, da u novoj Vladi ima ne najveći broj fotelja, nego ponajveću odgovornost", rekao je Radulović.

On je kazao da ko misli da u Vladi treba ostavriti neke lične privilegije, “grdno se vara” i ne treba ni da stanuje ni na političkoj, ni na ukupnoj društvenoj sceni Crne Gore.

“Rad u vladi znači krvnički rad... Složili smo se da moramo imati reformske procese. Potenciram komunikaciju u parlamentarnoj većini, ovako više ne ide”, rekao je Radulović.

On je kazao da onaj ko sada nije za punu saglasnost, možda će biti praktičniji ukoliko vladu na principijelnim sonovama, prošire sa pet poslanika manjina.

“Tada ćemo imati 46, pa onaj jedan ili oni trojica, biće vrlo pametniji i pragmatični u takvoj situaciji”, kazao je Radulović.

Srđan Pavićević (CIVIS) je rekao da je danas skoro sve što je premijer predložio bilo prihvatljivo ali da se bije bitka da li će vlada biti vlada eksperata ili političara.

On je rekao da URA još instistira da u vladi budu eksperti koji nisu politički obilježeni, ali da je ubijeđen da će na kraju pobijediti opšti interes.

Predsjednik Prave Marko Milačić rekao je da im je dat rok da do 8. oktobra daju stavove o iznijetom predlogu, a da do 10.svi imaju iznijet stav.

On je kazao da je stav Prave da je kvalitet kriterijum da li će neko biti u Vladi.

"Ucjene nisu rješenje ni za šta... Pozivam kolege iz URE da dođemo do kompromisa".

U draftu premijera je, kako je rekao Milačić, navedeno da treba da dijeli i ministartvo ekologije i urbanizma.

Naveo je da ga ne raduje što se iz određenih struktura govori jezikom ucjena:

"Za Pravu i za mene lično prihvatljiv je svaki argument, osim argumenata ucjena. Ako je 38 poslanika došlo do skoro zajedničkog stava da treba doći do rekonstrukcije koja bi mogla da uključi i ljude iz političkih subjekata, ako je tu mogućnost otvorio i premijer, onda svako onaj koji bude protiv toga, treba da se suoči sa građanima i objasni zbog čega je protiv te ogromne većine", rekao je Milačić.

Miloš Konatar (URA) je kazao da inicijalni predlog DF- i Demokrata ne obavezuje GP URA i nema njihovu podršku, a premijerov današnji draft jeste nešto o čemu mogu razgovarati na principijelnoj ravni.

On je kazao da ne mogu odlučivati da li neko minsitarstvo treba podijeliti bez konkretne analize da li to ministarstvo u ovakvom obliku može da funkcioniše.

"Insistirao sam da bilo kakav predlog za rekonstrukciju, promjenu strukture, mora proizaći iz analize rada vlade, da vidimo na osnovu mjerljivih parametara, koji su ministri ostvarili rezultate, koji možda nisu, da li neka ministarstva treba razdvojiti ili neka spojiti ili uvesti nova”, kazao je Konatar.

Ponovio je da će premijer podržati predlog za rekosntrukciju ako ga podrži 41 poslanik, ali da nema dogovora oko 41 poslanika u Skupštini.

“Ovo je dokument koji je tema za razmišljanje, mogući i izlaz iz političke situacije”, rekao je Konatar.

On je kazao da ako ne bude dogovora o rekonstrukciji Vlada nastavlja da funkcioniše, sve dok joj se ne izglasa nepovjerenje.

“To nije povezano sa predlozima za ili protiv rekonstrukcije”, rekao je Konatar.

On je rekao da je pozicija potpredsjendika Vlade Dritana Abazovića jedna od tri političke funkcije koje su podijeljene nakon izbora, kao što je politička funkcija premijera i predsjednika Skupština.

"Niko nije rekao da je Abazović kao ekspert i nestranačka ličnost u Vladi, već kao plod dogovora partija kada se partija formirala".

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da nije čuo oprečne stavove u odnosu na drugu fazu predloga premijera - strukture rekonstruisane vlade.

Istakao je da nisu išli u druge detalje na sastanku, osim da Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

"Vjerujem u dogovor kad je u pitanju druga faza.Vjerujem da će kolege shvatiti da ovo nije borba za funkcije, ...nego za razrješenje krize izvršne vlasti".

Bogdanović rekao je da ako imaju stranački Tužilački savjet imaju preslikano stanje koje je bilo prethodnih 30 godina.

"Da umjesto jednog Milivoja, imamo drugog iz drugog političkog subjekta”.

On je pojasnio da kada se postigne konsenzus u odnosu na predlog oko strukture rekontruisane 42. Vlade, onda će razgovarati o modelu te vlade.

"Prva faza su principi, oko kojih smo se svi saglasili. Sad treba da se usaglasimo oko strukture rekonstruisane vlade, treća faza je model te rekonstruisane vlade i četvrta- kadrovska struktura vlade”, rekao je Bogdanović

Istakao je da se Tužilački savjet može formirati za nekoliko dana, ali da je problem što se insistira na stranačkom Tužilačkom savjetu, a nestranačkoj Vladi.

Premijer Zdravko Krivokapić danas je u Vladi razgovarao sa predstavnicima parlamentarne većine.

Na sastanku su bili Miloš Konatar (GP URA), Srđan Pavićević (CIVIS), Boris Bogdanović (Demokrate), Miodrag Lekić (Demos), Milan Knežević (DNP), Andrija Mandić (NOVA), Branko Radulović (PZP), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava), Vladimir Joković (SNP) i Goran Danilović (Ujedinjena).

Povezani članci

06. Oktobar 2021.

Nadaju se dogovoru kod premijera

Bonus video: