Injac u Poljskoj: Crna Gora posvećena prioritetima NATO agende

Ministarka podvukla spremnost naše države za pružanje pune podrške i pomoći u borbi protiv prijetnji miru i stabilnosti

3753 pregleda 20 komentar(a)
Injac na forumu u Varšavi, Foto: Ministarstvo odbrane
Injac na forumu u Varšavi, Foto: Ministarstvo odbrane

Samo jačanjem međusobnog povjerenja među NATO saveznicama i uzajamnom podrškom i solidarnošću, može se aktivno doprinijeti očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac na Varšavskom bezbjednosnom forumu.

Istakla je da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i podvukla spremnost naše države za pružanje pune podrške i pomoći u borbi protiv prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti, unaprjeđenju stabilnosti u regionu, kao i izgradnji demokratske otpornosi društava.

"Uprkos činjenici da je primjetno da je zdravstvena kriza donijela sa sobom svojevrsne probleme u realizovanju praktičnih oblika saradnje, prisustvo savezničke podrške u Crnoj Gori nije umanjeno", istakla je ministarka.

Injac se, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na marginama Foruma sastala sa ministrom odbrane Poljske Mariusom Blaščakom i tom prilikom naglasila da Crna Gora i Poljska imaju dobre ukupne bilateralne odnose, što predstavlja odličnu platformu i za dalje unaprjeđenje bilateralne odbrambene saradnje. Zahvalila se Poljskoj na donaciji koju je pružila Crnoj Gori u toku pandemije koronavirusa.

Razgovarano je o modalitetima buduće bilateralne saradnje, sa fokusom na jačanju kapaciteta i unaprjeđivanju interoperabilnosti Vojske Crne Gore.

Sa foruma
Sa forumafoto: Ministarstvo odbrane

Ministar Blaščak je kazao, kako je saopšteno, da Crna Gora predstavlja dobar primjer u regionu kada su u pitanju evropske i evroatlantske integracije. Naglasio je da aktuelna pandemija koronavirusa predstavlja svojevrstan globalni izazov, ali i priliku za dodatno utemeljenje povjerenja i u tom kontekstu istakao važnost daljeg unaprjeđenja bilateralne saradnje dva ministarstva.

Injac se sastala i sa ministrom odbrane Estonije Kaleom Lanetom. Istakla je značaj bilateralne odbrambene saradnje sa Estonijom, posebno u pogledu programa profesionalnog usavršavanja i saradnje kroz članstvo Crne Gore u NATO centru izvrsnosti za sajber odbranu u Talinu. Ministri su se saglasili da postoji prostor za intenziviranje bilateralne odbrambene saradnje u predstojećem periodu, posebno u segmentu sajber odbrane, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bezbjednosni forum u Varšavi predstavlja uglednu evropsku platformu posvećenu transatlantskoj saradnji i odličnu priliku da se definišu zajednički odgovori na savremene bezbjednosne izazove, zaključuju iz tog resora.

Bonus video: