Susret Đukanovića i Vučića na Brdu kod Kranja

Đukanović je stajao u redu za zajedničku fotografiju, kada je prišao Vučić, nakon čega su se rukovali. Ipak, protokolom nije bilo predviđeno da predsjednici Crne Gore i Srbije stoje jedan pored drugog

45797 pregleda 76 reakcija 76 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Aleksandar Vučić pozdravili su se tokom Samita EU - Zapadni Balkan (EU Western Balkans Summit).

Samit se održava na Brdu kod Kranja, a učestvuju šefovi država i vlada članica Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Đukanović je već stajao u redu za zajedničku fotografiju, kada je prišao Vučić, nakon čega su se rukovali.

Ipak, protokolom nije bilo predviđeno da predsjednici Crne Gore i Srbije stoje jedan pored drugog.

Tako je Đukanović ostao na svom mjestu pored predsjednika Francuske Emanuela Makrona, a Vučić je "preseljen" na drugi kraj pored predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Đukanović je nedavno u intervjuu za Jutarnji list kazao da Crna Gora proživljava "najagresivniji napad velikosrpskog nacionalizma na crnogorsku državu i crnogorski identitet u novijoj istorji".

"Ovako nije bilo ni u vrijeme Miloševića. Tada smo imali značajnu podršku demokratske opozicije u Srbiji za naš demokratski projekat. A danas su jednoglasno protiv Crne Gore i vlast i opozicija u Beogradu, njihovi mediji, kulturni, naučni i poslovni krugovi. Svi, osim časnih pojedinaca koji hrabro ukazuju na pogubnost službene politike Srbije po srpsko društvo, ali i po region u cjelini. Takvom politikom Srbija je produbila neprijateljstvo s Hrvatima, Bošnjacima, Albancima. Na red su došli Crnogorci", rekao je između ostalog Đukanović u intervjuu.

Vučić je nedavno, između ostalog kazao da je Đukanović "sve radio da Crna Gora bude bez Srba i da su optužbe Đukanovića odraz njegove podsvijesti".

"Ja niti želim niti je moguće zamisliti Kosovo bez Albanaca, niti Crnu Goru bez onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, to je nemoguće niti mi je ikad bio cilj. To je podsvijest, to progovara iz njega ono što on želi - uvijek je želio Crnu Goru bez Srba", rekao je Vučić.

Naveo je i da je Đukanović "izmišljao Crkvu u Crnoj Gori kako bi rekao da nema Srba, i da je crnogorski predsjednik upravo "autoprojekcijom pokazao da je to tako".

Bonus video: