Kašćelan-Petrović: Važno održavati dobre veze sa dijasporom

Kašćelan se zahvalio ambasadorki Petrović na kontinuiranoj podršci ne samo Prijestonici, nego i drugim crnogorskim opštinama da lakše uspostave saradnju sa makedonskim kolegama i da osmisle aktivnosti koje će biti na dobrobit lokalnih zajednica u obje države

2029 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Važno je održavati dobre veze između matice i dijaspore, ocijenili su gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan i ambasadorka Crne Gore u Skoplju Marija Petrović.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, na sastanku je ocijenjeno da je saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije dobra, ali i da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje, posebno u kontekstu međuopštinske saradnje čemu podsticaj mogu dati potpisani sporazumi o pobratimstvu između crnogorskih i sjevernomakedonskih opština.

Sagovornici su ocijenili i da među pripadnicima našeg naroda u Sjevernoj Makedoniji postoji znatan broj znamenitih ličnosti u različitim oblastima rada, koji uživaju veliki ugled, jer svojim djelovanjem doprinose razvoju i napretku države i društva.

Kašćelan se zahvalio ambasadorki Petrović na kontinuiranoj podršci ne samo Prijestonici, nego i drugim crnogorskim opštinama da lakše uspostave saradnju sa makedonskim kolegama i da osmisle aktivnosti koje će biti na dobrobit lokalnih zajednica u obje države.

Kašćelan Sjeverna Makedonija
foto: Prijestonica Cetinje

Oni su zajedno posjetili Crnogorsku zajednicu u Sjevernoj Makedniji, gdje su razgovarali sa članovima ove organizacije.

Predsjednik Crnogorske zajednice Boris Popivoda kazao je da je Cetinje “monumentalni spomenik crnogorske istorije”, ali i politički, duhovni i kulturni centar Crne Gore.

Cetinje bi, kako je ocijenio, trebalo da sačuva svoju arhitektonsku osobenost, posebno istorijsko jezgro grada, ali i da se u skladu sa tim opredjeljenjem izgrađuje i razvija.

Kašćelan se zahvalio Crnogorskoj zajednici na gostoprimstvu i pozvao članove te organizacije da posjete Cetinje, što je, kako se navodi u saopštenju, sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Bonus video: