Opozicija o izjavama Stijepovića: Obećanja pred izbore

Izjava Stijepovića da se neće graditi zgrada pod Goricom tretiraju kao predizbornu
133 pregleda 1 komentar(a)
Stadion malih sportova, Foto: Luka Zeković
Stadion malih sportova, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.11.2017. 15:48h

Izjavu gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, kojom je najavio da, za vrijeme njegovog mandata, neće biti izgrađena zgrada na prostoru Stadiona malih sportova, opozicionari ocjenjuju kao političku.

"U pitanju je najobičnije kalkulisanje glasovima DPS-a, u susret unaprijed izgubljenim lokalnim izborima“, smatra odbornik URA Luka Rakčević.

Važećim Izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Nova varoš 2”, predviđeno je da na prostoru stadiona bude zgrada. Iz Glavnog grada su istakli da su 2015. godine donijeli odluku o izradi izmjena ovog DUP-a, sa smjernicom, da se na prostoru stadiona izvrši prenamjena površina kolektivnog stanovanja u površine za sport i rekreaciju.

"Na taj način je jasno iskazan stav Glavnog grada da se na prostoru Stadiona malih sportova ne rade objekti kolektivnog stanovanja, već da se ovaj prostor planski tretira kao zona sporta i rekreacije“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Rakčević je naglasio da je važno razumjeti da se problem urbanog planiranja u Podgorici ne može rješavati na nivou pojedinačnog slučaja, već kroz sistemsku promjenu načina djelovanja i razmišljanja. Funkcioner Demokratskog fronta Miodrag Bešović kazao je da se Stijepović, porukom koju je uputio mještanima, ogradio rekavši da izgradnje neće biti do kraja njegovog mandata.

"Lokalna vlast je namjerno zapustila ovaj prostor, kako bi se zaboravio, a zatim lokacija iskoristila za interese kompanija bliskih vlasti“, ocjenjuje Bešović.

Dodaje da je bilo koja druga namjena za ovaj prostor, neprihvatljiva za Demokratski front, jer je u Podgorici sve manje zelenih površina i onih namijenjenih opštem interesu građana.

"Odlukom većine u gradskom parlamentu usvojen je DUP koji je predviđao izgradnju zgrade. Opozicionari, i ja lično, sam se protivio izgradnji zgrade na ovom lokalitetu. Stadion malih sportova je kultno mjesto za Podgoričane i idealno je mjesto za sportske i kulturne manifestacije“, kazao je Bešović.

Na izmjene planskih dokumenata će, prema mišljenju Bešovića, dodatno uticati i novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim se uređenje prostora dodatno centralizuje.

Odbornik Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenović kazao je da je ovaj problem potrebno konačno riješiti.

"Ovaj problem treba riješiti trajno. Čim preuzmemo vlast, pokrenućemo inicijativu da se spriječi izgradnja i na ovoj lokaciji i izgradnja solitera u Bloku V“, poručio je Čađenović.

On je kazao da je uobičajen manir Stijepovića da probleme „pokušava da riješi na ovaj način“.

"Tako se problemi rješavaju u kafani, a ne kako bi trebalo da ih rješava gradonačelnik“, rekao je Čađenović.

Ipak, ističe da Demokrate podržavaju to što se neće graditi na ovoj lokaciji do kraja mandata Stijepovića.

Tajkunske kompanije i planovi

Rakčević je ocijenio da je izrada i usvajanje izmjena i dopuna DUP-a proces koji je moguće završiti za svega nekoliko mjeseci, ukoliko za to bude postoji politička volja.

"Ključna prepreka može biti samo interes određenih tajkunskih kompanija, za koje bi prostor Stadiona malih sportova predstavljao idealno mjesto za izgradnju stambenih objekata velike gustine i maksimiziranje profita“, ocjenjuje Rakčević.

To što je na sajtu investinpodgorica.com, namijenjenom potencijalnim investitorima, kao namjena za ovu površinu navedeno kolektivno stanovanje, prema mišljenju Rakčevića neće biti problem za investitore. „Investitori nisu pogođeni takvom praksom, jer su tu praksu upravo oni i stvarali“, zaključuje Rakčević.

Bonus video: