Radulović: Partnerstvo sa OEBS jako je važno za Crnu Goru, koja je na putu ka EU

Radulović je poručio da su pomirenje i dobrosusjedski odnosi, zasnovani na uzajamnom poštovanju i razumijevanju, temelji vanjske politike Crne Gore

2661 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MVP
Sa sastanka, Foto: MVP

Partnerstvo sa Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) jako je važno za Crnu Goru, koja je na putu ka Evropskoj uniji (EU) posvećena vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On se u Beču sastao sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Marijom Šmid, koja je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, zahvalila na posvećenosti Crne Gore agendi te organizacije.

„Ona je pohvalila odličnu saradnju koju OEBS ima sa našom zemljom, kao i odlučnost Crne Gore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju.

Radulović je poručio da su pomirenje i dobrosusjedski odnosi, zasnovani na uzajamnom poštovanju i razumijevanju, temelji vanjske politike Crne Gore.

„Vjerujem da su baš ove ideje dio vaše vizije koja podrazumijeva izgradnju povjerenja među članicama“, rekao je Radulović.

On je naveo da je uvjeren da će OEBS ostati važan partner Crnoj Gori, naročito kada je riječ o najosjetljivijim procesima koji se tiču izborne reforme i medija.

„Takvo partnerstvo jako je važno našoj državi koja je na putu ka EU posvećena vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čiji je dokaz nedavna zaplijena droge kao konkretan uspjeh crnogorskih organa“, naglasio je Radulović.

On je naveo da Crna Gora baštini multietnički i multivjerski sklad i ima jasno opredjeljenje da unapređuje oblast ljudskih prava.

„Istaknuvši uvjerenje da suočavanje sa problemima današnjice predstavlja manji izazov u multilateralnim okvirima, kakav je onaj koji pruža OEBS, Radulović je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena principima i vrijednostima te organizacije“, kaže se u saopštenju.

On je istakao dobru saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i pozvao Šmid da posjeti Crnu Goru.

Bonus video: