Bošković: Niko od Crne Gore nije tražio NATO bazu

Bošković učestvuje na dvodnevnom sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu
79 pregleda 15 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Privatna arhiva
Predrag Bošković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.11.2017. 13:21h

Niko od Crne gore nije tražio bazu NATO, niti je Crna Gora to tražila, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Time je odgovorio na pitanje da li bi Vlada odborila bazu NATO.

"Meni je prosto nevjerovatno da se neko poziva na izjave gospodina Kneževića i njegovih partnera, ali evo još jednom: Niko nije od Crne Gore tražio niti je Crna Gora tražila pozicioniranje bilo kakvih baza, tako da moj odgovor je negativan. I nadam se da ovu temu s ovim završavamo" kazao je Bošković.

Knežević je kazao da se u Crnoj Gori spremaju dvije baze narednih godina.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je juče da nema planova za baze u Crnoj Gori i da bi za to svakako bila potrebna podrška Vlade Crne Gore.

On je takođe kazao da sa Crnom Gorom ima aktivnosti, poput vježbi, ali da to nisu baze.

Na pitanje "Vijesti" da li ima inicijativa za NATO aktivnosti i šta one podrazumijevaju, Bošković je kazao:

"Sa NATO-om smo imali aktivnosti mnogo prije nego što je Crna Gora postala članica 5. juna. Od samog dana nezavinosti i prvog potpisivanja partnerstva za mir, Crna Gora ima intenzivnu komunikaciju sa NATO-om i sa svim zemljama. Crna Gora je do sad, kroz bilateralne ili multilateralne sporazume, imala nekoliko stotina aktivnosti sa NATO partnerima. Ne postoji ništa specijalno u odnosu na prethodno što se dešavalo. To su redovne aktivnosti, kao što vidite i sami. Crnogorska Vojska je prije svega pokazala da da je zaista na niovu svih onih standarda koji se od nje očekuju kao najnovije članice NATO i ono što svojim kapacitetima može da doprinese," kazao je on novinarima u Briselu uoči početka sastanka ministara odbrane.

On je kazao da se sada mogu očekivati redovne aktivnosti sa pojedinim zemaljama članicama NATO-a.

Uoči sastanka, Bošković je kazao da će to biti prilika da upozna partnere što je Crna Gora uradila u prvim mjesecima od ulaska u NATO.

"I da pokažemo da ono što smo ostvarili 5. juna nije kraj našeg puta, već početka jedne ozbiljne pripreme i ozbiljne reforme kompletnog sektora bezbjednosti, političke reforme i svega onoga što Crna Gora svojom veličinom i svojim kapacitetima može da doprinese u zajedničkoj borbi protiv svih ovih izazova, prije svega terorizma i onoga što je, prije svega, na granicama Evrope i svih problema sa kojima se današnja Evropa susreće," kazao je Bošković u Briselu.

Bošković učestvuje na dvodnevnom sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu.

Ovo je drugo učešće Crne Gore na sastancima NATO od kako je postala punopravna članica 5. juna.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je juče na konferenciji za novinare da nema planova za baze u Crnoj Gori a da je za to potrebna svakako saglasnost Vlade.

Bonus video: