MO: Eskobarova izjava stavljena u drugi kontekst

Istakli su da medijski fokus interpretacije ove izjave nije bio na glavnoj poruci Gabrijela Eskobara "koji je istakao da će sadašnja crnogorska Vlada uživati podršku SAD sve dok je demokratska i skoncentrisana na evropsku budućnost zemlje"

6442 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Izvještavanje sa „2BS Foruma“ koji su prenijeli pojedini mediji, ali i Atlantski savez Crne Gore, izjavu zamjenika američkog državnog sekretara gospodina Gabrijela Eskobara koja je jasna, zbog medijske interpretacije komentara moderatora, stavlja u sasvim drugi kontekst, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako su kazali, naglašavanjem tog konteksta, a posebno dio moderatorovog komentara koji se odnosi da je na zadnjem Samitu NATO neformalno izražen bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgorici, mediji su interpretirali kao stav gospodina Eskobara vezan za to pitanje.

"On je istakao da ne može govoriti u ime NATO, ali da realna prijetnja postoji i da građani moraju biti toga svjesni", naveli su iz MO.

Istakli su da medijski fokus interpretacije ove izjave nije bio na glavnoj poruci Gabrijela Eskobara "koji je istakao da će sadašnja crnogorska Vlada uživati podršku SAD sve dok je demokratska i skoncentrisana na evropsku budućnost zemlje"

"Naglašavamo da je na zadnjem Samitu NATO prisustvovala crnogorska delegacija u sastavu: premijer Zdravko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministarka odbrane Olivera Injac, i da je dočekana sa posebnim uvažavanjem i povjerenjem", saopštili su oni.

Iz ovog resora kažu da oni i Vojska Crne Gore posvećeno pružaju svoj maksimalan doprinos odgovornom ispunjavanju obaveza iz NATO agende i ostvarivanju svih zadataka na planu dostizanja NATO ciljeva sposobnosti, te na jačanju demokratskih standarda neophodnih za dostizanje evropske budućnosti Crne Gore.

"Činjenica je da Crna Gora odlučno pokazuje kredibilnost NATO članice, kroz brojne konkretne aktivnosti koje pripadnice i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, realizuje u okviru zajedničkih NATO aktivnosti, misija i zadataka, ali i pojedinačno sa državama saveznicima. Siguran dokaz toga je prisustvo naših pripadnica i pripadnika, na svim aktivnostima i zadacima Alijanse, od čega sa ponosom izdvajamo učešće u misijama NMI - Irak, KFOR-Kosovo i eFP- Letonija, kao i pozicije koje pokrivaju naši oficiri u NATO komandnim strukturama", navodi se u saopštenju MO.

Ističu da sa Vojskom Crne Gore nastavljaju još sigurnije i odlučnije da pružaju doprinos evroatlantskoj agendi, implementaciji NATO strateških i osnivačkih dokumenata, kao i ciljevima Alijanse iz Agende 2030, a povodom toga su istakli da će na sastanku ministara odbrane u sjedištu Alijanse naredne sedmice, prisustvovati crnogorska ministarka odbrane Olivera Injac.

Bonus video: