Blažo Rađenović napušta Liberalnu partiju

Predsjednik budvanskog odbora LP najavio je okupljanje opštinskih odbora partije koji se protive politici stranačkog lidera Andrije Popovića
325 pregleda 29 komentar(a)
Blažo Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Blažo Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.11.2017. 20:28h

Predsjednik budvanskog odbora Liberalne partije (LP) Blažo Rađenović će formirati novi politički savez sa dijelom članova koji se protive politici stranačkog lidera Andrije Popovića, saznaju “Vijesti”.

Rađenović se nedavno sastao sa dijelom funkcionera Liberalne partije, a prema navodima učesnika sastanka, dogovoreno je da se okupe svi opštinski odbori LP-a “koji nastoje sačuvati ideju liberalizma i identitet i tradiciju koja je krasila LSCG”.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, takvu ideju zasada podržavaju predsjednici osam opštinskih odbora, kao i neki odbornici.

“Partiji se na kongresu pružila šansa za promjenom rukovodstva, koje je u posljednjih deset godina bukvalno napravilo privatnu partiju, ali nijesmo uspjeli to da izglasamo. Zbog toga je budvanski odbor, među kojima je bilo i nekih članova koji su tu od 1990. godine i osnivanja LSCG, donijeli odluku o napuštanju partije, okupljanju svih koji žele sačuvati ime liberala i osnovati novi savez kojem će se priključiti svi progresivni članovi LP”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Rađenović je kao kandidat za lidera Liberalne partije na nedavnoj stranačkoj konferenciji izgubio od Popovića. Aktuelni lider stranke tada je osvojio 70, dok je Rađenović imao 38 glasova. On je nakon konferencije poručio da se nastavlja centralizacija partije, ističući da neće pripadati politici koju zagovara Popović.

Rađenović je uoči stranačke konferencije tražio preispitivanje saveza LP sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), dok njegov odbor u budvanskoj vlasti sarađuje sa partijama koje čine opoziciju na državnom nivou.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da će se naredih mjeseci intenzivno raditi na objedinjavanju odbora koji se protive Popoviću, navodeći da će pokušati da stvore jaku infrastrukturu po odborima kako bi formirali jaki politički subjekt.

“Nova liberalna snaga će napraviti platformu kojom će se nastojati objediniti sve građanske partije istih ili sličnih profilacija kako bi se na predstojećim izborima objedinila građanska opcija u Crnoj Gori i srušio centralizovani i kriminalni režim. Ova liberalna snaga će se profilisati i predstaviti javnosti svoj program i političke stavove koji su se čuli i na kongresu LP-a, a to je da jedina dva subjekta sa kojima nema nikakvih pregovaranja su Demokratski front (DF) i DPS. Našem političkom subjektu mogla bi stići podrška i Slavka Perovića, kako bi svima bilo jasno da se radi nosiocima politike liberala”, kazao je on.

Bonus video: