održana konstitutivna sjednica Radne grupe

Jovetić: Dobri rezultati u poglavlju koje se tiče javnih nabavki

Glavni cilj uvođenja elektronskog sistema javnih nabavki je dobiti što veću vrijednost za novac, kao i postići bolje rezultate u pogledu društvenih i drugih ciljeva javnih politika povećavajući pritom efikasnost javne potrošnje, kazala je šefice Radne grupe za peto poglavlje

2553 pregleda 0 komentar(a)
Sa konstitutivne sjednice, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa konstitutivne sjednice, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Dobri rezultati u okviru pregovaračkog poglavlja 5 – Javne nabavke treba da budu dodatni impuls dinamizaciji aktivnosti na planu ispunjenja preostalih obaveza u ostalim poglavljima koja čine klaster Temeljna prava, kazala je šefica Radne grupe za peto poglavlje, Jelena Jovetić.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšeno je da je danas održana konstitutivna sjednica Radne grupe za poglavlje Javne nabavke, na kojoj su sumirani dosadašnji rezultati i razgovarano o dinamici realizacije preostalih obaveza u pravcu ispunjenja završnih mjerila iz tog poglavlja.

Šefica Radne grupe je istakla da je tokom prethodnog perioda napravljen iskorak u regulatornom i konceptualnom dijelu, te da Crna Gora u toj oblasti ima zaokružen legislativni okvir, usaglašen sa evropskim zakonodavstvom, što se, kako je kazala, najbolje vidi kroz donošenje i primjenu Zakona o javnim nabavkama i Zakona o javno-privatnom partnerstvu, kao i kroz pokretanje sistema elektronskih javnih nabavki.

Jovetić je podsjetila da je Vlada nedavno usvojila Strategiju za unaprjeđenje politike javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva za period 2021-2025, sa prvim Akcionim planom, te iznijela očekivanje da će njena primjena osigurati izgradnju održivog, efektivnog i efikasnog sistema javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva.

Ona je kazala da elektronske javne nabavke predstavljaju važan instrument za unaprjeđenje efikasnosti procesa javne nabavke roba, usluga i radova koji će voditi ostvarivanju ušteda u javnom sektoru.

„Glavni cilj uvođenja elektronskog sistema javnih nabavki je dobiti što veću vrijednost za novac, kao i postići bolje rezultate u pogledu društvenih i drugih ciljeva javnih politika povećavajući pritom efikasnost javne potrošnje. Zbog toga je naš zadatak da i u narednom periodu nastavimo da ostvarujemo dobre rezultate na ovom polju i, vjerujem da će Radna grupa nastaviti da daje maksimalan doprinos u tom pravcu“, poručila je Jovetić.

Radna grupa za poglavlje 5 – Javne nabavke formirana je u oktobru ove godine i ima 16 članova.

Preporučujemo za Vas