Krivokapić "tražio glavu" Brđanina

Krivokapić je tokom ustoličenja bio nezadovoljan i postupanjem ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, kao i direktora Brđanina, i tražio njihove ostavke, na šta je Abazović zaprijetio da će u slučaju smjene Sekulovića srušiti Vladu

70393 pregleda 245 reakcija 126 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2021. 20:12h

Premijer Zdravko Krivokapić tražio je na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost da to tijelo donese zaključak u kom će konstatovati da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin napravio propuste prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju i zatražio utvrđivanje njegove odgovornosti.

Izvor "Vijesti" navodi da su Krivokapića na sjednici podržali šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, ministarka odbrane Olivera Injac i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Član Vijeća i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Milan Knežević nije bio saglasan sa zaključkom i tražio je da se utvrdi i odgovornost ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Argumentacija koja se mogla čuti na sastanku je i da je trebalo pozvati Brđanina da bi se izjasnio, da takve zaključke ne treba donositi dok je odsutan potpredsjednik Dritan Abazović koji je i koordinator službi bezbjednosti, a potencirano je i da je apsurdno donositi zaključke prije nego bude gotov izvještaj o dešavanjima na Cetinju.

Vijeće na kraju nije donijelo zaključak, jer ga je podržavalo četiri od devet članova Vijeća.

Sjednici, kako je saopšteno, iz opravdanih razloga nisu prisustvovali vicepremijer Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović koji se nalaze u službenoj posjeti SAD.

Iz Vlade su kratko saopštili da će naredna sjednica Vijeća biti zakazana nakon što Biro za operativnu koordinaciju bude razmatrao izvještaj svoje Komisije o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom dešavanja na Cetinju, koji je završen prošle sedmice.

Biro je formirao Komisiju nakon što je premijer Krivokapić otvorio pitanje povjerenja Sekuloviću i Brđaninu.

Poslije pritiska diplomata država Kvinte i najave Abazovića da će uskratiti podršku Vladu ako bude inicirano razrješenje Sekulovića, odlučeno je da se slučaj istraži i da se potom donese odluka.

Milan Knežević saopštio je juče da u Vladi ne mogu da budu i premijer Krivokapić i ministar Sekulović, nazivajući situaciju u bezbjednosnom sektoru - neodrživom.

„Ukoliko je tačno ono što je Krivokapić nama saopštio 4. i 5. septembra, da je na djelu puzajući državni udar, onda odgovornost za to treba da preuzmu Sekulović i Brđanin. Ukoliko je tačno što su rekli Sekulović i Brđanin, da su oni doprinijeli da se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joankija obavi u skladu sa zakonom i Ustavom, onda je jasno da Krivokapić ne može da bude na čelu Vlade“, poručio je on.

Knežević je ocijenio da je unutar Vlade opšta atmosfera nepovjerenja i da mu ne uliva osjećaj da je sektor bezbjednosti pod punom kontrolom ljudi koji upravljaju njime.

„Još jednom potenciram i apelujem da se sve ovo što se izdešavalo na Cetinju, i što se dešava ovih dana, ima implikacija s opštom bezbjednosnom klimom, mora što prije razrješavati. Nemamo luksuz da čekamo komisije, izvještaje i procjenjujemo da li će neko nekoga preglasati“, istakao je on.

Knežević je rekao da da kao predsjednik Odbora za bezbjednost ne može da zakaže nastavak sjednice tog tijela jer je, prema njegovim riječima, funkcionerima koji imaju obavezu da se pojave na Odboru, važnije da budu na službenim putovanjima.

„Ne postoji važnija tema od bezbjednosne sitaucije u Crnoj Gori. Krivokapić i Abazović treba da izdaju obavezujuće uputstvo, makar u profesionalnom i ljudskom smislu, da moraju prisustvovati sjednicama Odbora, na način da sve drugo ostave po strani“, naglasio je on, dodajući da izvještaj o dešavanjima na Cetinju treba da bude dostupan javnosti i da s tog dokumenta treba skinuti oznaku tajnosti.

Bonus video: