„Cetinjski manastir nema samo vjerski, već i državotvorni značaj“

„Cetinjski manastir otet Cetinju i Crnoj Gori“, poručio Zeković

47267 pregleda 1490 reakcija 165 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2021. 20:05h

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras je održan protest građana nezadovoljnih postupanjem policije tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, i odlukom Uprave za katastar i državnu imovinu da upiše Cetinjski manastir kao svojinu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Sa skupa, kom je prema procjeni reportera „Vijesti“ s lica mjesta prisustovalo više stotina građana, predstavnicima Vlade poručeno je da ne očekuju da će građani „ćutati na uništavanje temeljnih vrijednosti i otimanje crnogorskih svetinja“.

Skupu su, pored ostalih, prisustvovali poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, bivši crnogorski ambasador Miodrag Vlahović...

Okupljane građana
Okupljane građanafoto: Nikola Dragaš

Predsjednica nikšićkog odbora Liberalne partije, Jelena Marković, kazala je da je večerašnji skup posvećen zaštiti ljudskih prava i očuvanju ravnopravnosti svih građana Crne Gore.

„Tokom Povorke ponosa, potpredsjednik izdajničke Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, dao mi je neobičan zadatak – da mu donesem dokaze da je policija povrijedila prava građana i pucala na njih gumenim i hemijskim mecima tokom mirnog i slobodnog okupljanja. Ne samo što mu donosimo dokaze, nego su danas ovdje došli živi dokazi, đivi ljudi, građani sa punim integritetom i identitetom, da mu posvjedoče o policijskoj neodgovornosti i brutalnosti koju su doživjeli samo zato što su se koristili ustavnim pravima i što ne pristaju na asimilaciju Srpske pravoslavne crkve, odnosno Crkve Srbije“, kazala je ona, pročitavši imena građana koji su povrijeđeni 5. septembra na Cetinju tokom intervencije policije.

Marković je kazala da je nova vlast na izborima prošle godine obećala pravedniju policiju, pravednije javne politike i ravnopravnost svih, ali da je umjesto toga produbila pobjele i proširila mržnju.

„Što je najgore, dozvolili ste da se u građanskom društvu govori o državnoj vjeri i državnoj crkvi, i da građani ne mogu računati na ravnopravnost ukoliko nisui pristalice i poklonici svetosavske ideologije. Na to ne pristajemo. Pozivamo sve političke strukture i međunarodnu zajednicu da osiguraju ravnopravnost i zaštitu od diskriminacije svim građanima“, poručila je ona.

Demonstranti skandiraju: "Dolje izdajnička Vlada", "Ovo nije Srbija" i " Bolje grob nego rob".

Okupljeni pjevaju himnu Crne Gore.

Građanska aktivistkinja Tanja Pavićević kazala je da su na Cetinju 5. septembra protestovali građani koji vole državu.

„Nova Vlada samo se deklarativno zalaže za ljudska prava. Dok za Abazovića pripadnici LGBT zajednice ’lepršaju’, Crnogorci su teroristi. Poručujemo Abazoviću da ne očekuje da ćemo ćutati na uništavanje temeljnih vrijednosti i otimanje naših svetinja“, istakla je ona.

protest
protestfoto: Nikola Dragaš

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković rekao je da su propusti policije na Cetinju bili brojni.

„Policija je na Cetinju postupala na osnovu obmana premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Abazovića. Nesrazmjerno i nezakonito su upotrijebili sredstva prinude prema onima koji su protiv potiranja crnogorskog identiteta. Policija je bez upozorenja upotrijebila sredstva prinude prema mirnim demonstrantima. Razbijanjem demonstracija onemogućena su osnovna prava. Dokumentvali smo i primjere gdje je policija postupala prema grupama žena zato što im se nije dopala njihova retorika“, kazao je on.

Zeković
Zekovićfoto: Boris Pejović

Zeković je rekao da je tokom ustoličenja poglavara MCP zloupotrijebljena Vojska Crne Gore.

„Ministarka (Olivera) Injac trajno je narušila neutralnost Vojske i podrila povjerenje u nju“, smatra on.

Govoreći o odluci Uprave za katastar i državnu imovinu da upiše Cetinjski manastir kao svojinu MCP, Zeković je kazao da je „Cetinjski manastir otet Cetinju i Crnoj Gori“.

„Cetinjski manastir nema samo vjerski značaj, već za sve građane ima i državotvorni značaj. Onima koji će formirati ili podržati novu vladu – ona treba odmah da povuče donesenu odluku Vlada u ovom sazivu postaje sve više izolovana“, zaključio je Zeković.

Demonstranti su skandirali: „E viva Montenegro“, „Dritane sp***ino“, „Dritane p***ru“, „Ti si naša prva ljubav, Crna Goro volim te“, a pjevale su se i komitske pjesme.

Bonus video: