Popa: Političke podjele u CG pogoršane, stagniraju reforme u pravosuđu

Šefica Delegacije EU je istakla da preporučuju da se Skupština angažuje u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog i bez daljeg odlaganja finalizira imenovanja u pravosuđu koja su na čekanju.

53486 pregleda 128 reakcija 34 komentar(a)
Popa, Foto: Boris Pejović
Popa, Foto: Boris Pejović

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu napominje da su, kad je o polititčkim kriterijumima pristupanja riječ, nedostatak dijaloga, razne napetosti i nepovjerenje među političkim akterima proizveli česte eskalacije.

Ona je u EU info centru gdje je predstavljen Izvještaj, istakla da su političke podjele pogoršane, uključujući i unutar vladajuće većine.

"Nedostatak konstruktivnog pristupa svih parlamentarnih aktera spriječio je smislen politički dijalog i rezultirao daljom polarizacijom političkog ambijenta",kazala je ona.

Šefica Delegacije EU je istakla da preporučuju da se Skupština angažuje u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog i bez daljeg odlaganja finalizira imenovanja u pravosuđu koja su na čekanju.

Ona je naglasila da sprovođenje ključnih reformi u pravosuđu stagnira:

"Ovo uključuje institucionalne performanse Sudskog i Tuzilačkog savjeta. Crna Gora mora da prioritetno riješi sve preostala pitanja istaknuta u mišljenjima Venecijanske komisije o Zakonu o državnom tužilaštvu".

Istakla je da je deblokiranje situacije u pravosuđu ključno za bilo kakav napredak u ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

"Nezavisnost i profesionalizam pravosuđa treba dodatno ojaćati".

Kada je riječ o reformi javne uprave, naglasila je da ostaje zabrinutost u vezi sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, te velikom fluktuacijom kadra, što ugrožava kapacitet Crne Gore da zadrži iskusan kadar kada je riječ o pitanjima vezanim za proces pristupanja EU u mnogim sektorima.

Ona je istakla da je bilo nekih pomaka u borbi protiv korupcije.

"Agencija za sprečavanje korupcije je pokazala proaktivniji pristup pod novim rukovodstvom. Uprkos ovom pozitivnom trendu, izazovi vezani za nezavisnost Agencije, odredjivanje prioriteta, selektivni pristup i kvalitet njenih odluka ostaju, te zahtijevaju kontinuirane napore. Korupcija je i dalje prisutna u mnogim područjima", kazala je Popa.

Istakla je da Crna Gora jos uvijek mora riješiti neke temeljne i sistemske nedostatke u sistemu krivičnog pravosuđa, uključujući način na koji se slučajevi organizovanog kriminala rješavaju na sudovima.

Glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić kazala je da izvještaj reflektuje sve što su planirali dinamičkim planovima za poglavlja 24 i 24.

Zorka Kordić
Zorka Kordićfoto: Boris Pejović

Istakla je da u narednom periodu treba da bude naglašena potreba politčkog dijaloga, sto je i ukazao izvještaj.

Ona je kazala da Crna Gora teži da se lista obaveza i preostalih kriterijuma drastično smanji u oblasti vladavine prava.

Kordić je rekla da je vizija Crne Gore da bude prva naredna članica EU, navodeći da imaju obavezu da rade na ključnim identifikovanim problemima.

Bonus video: