Mrvaljević: Mladima kroz omladinske stanove obezbijediti krov nad glavom...

"Naša je ideja da se kroz izgradnju tzv. omladinskih stanova - stanova za mlade bračne parove do 35 godina, mladim ljudima, uz učešće Prijestonice, obezbijedi krov nad glavom pod najpovoljnijim mogućim uslovima, gdje bi cijena po metru kvadratnom iznosila najviše do 50% tržišne cijene"

3547 pregleda 11 komentar(a)
Mrvaljević, Foto: Demokratska Crna Gora
Mrvaljević, Foto: Demokratska Crna Gora

Danilo Mrvaljević, predsjednik Kluba odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini Prijestonice Cetinje saopštio je danas da je Program Demokrata za Prijestonicu Cetinje u finalnoj fazi.

On je naveo i šta planiraju u dijelu koji se odnosi na Strategiju demografskog razvoja, za koju kako kaže u protekle četiri godine, nažalost nije bilo sluha.

"Naša je ideja da se kroz izgradnju tzv. omladinskih stanova - stanova za mlade bračne parove do 35 godina, mladim ljudima, uz učešće Prijestonice, obezbijedi krov nad glavom pod najpovoljnijim mogućim uslovima, gdje bi cijena po metru kvadratnom iznosila najviše do 50% tržišne cijene. I dodatno procentualno subvencioniranje kredita od strane Prijestonice na prvo, drugo i svako naredno rođeno dijete", istakao je Mrvaljević, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

On je dodao da je ovaj projekat moguće realizovati kroz dodeljivanje placeva, oslobađanje komunalija i izradu projektne dokumentacije od strane Prijestonice, kao njenog dijela učešća u projektu, te kreditnu liniju sa rokom otplate od 10-20 godina.

"Dodatni dio za subvencioniranje kredita korisnicima ovih stanova na prvo, drugo i svako naredno rođeno dijete obezbijediti kroz poseban fond za ovu namjenu. I svakako, sagledati mogućnosti da se ovaj projekat uvrsti u Program razvoja Prijestonice, koji se za svaku godinu priprema i za čiju realizaciju se obezbjeđuju sredstva shodno Zakonu o Prijestonici", kazao je Mrvaljević.

On je rekao da naknada za novorođenčad i za nezaposlene porodilje treba da bude 500 eura.

"Ovo nije prazna priča koja će poslužiti samo za predizborni marketing, već ozbiljna namjera da sve ovo sprovedemo u djelo, ukoliko nam građani daju povjerenje na predstojećim izborima, da se konačno nešto konkretno učini po pitanju bijele kuge i odlaska mladih, da mladi ljudi ostaju na Cetinje - kroz bolju i pravičniju raspodjelu budžeta, domaćinsko i zakonito raspolaganje novcem građana. Konkretno, novac koji je ranije obezbjeđivan za kupovinu udžbenika za prvih pet razreda (sada država obezbjeđuje udžbebike za sve osnovce) od oko 35.000 eura usmjerićemo na uvećanje postojećih naknada koje će umjesto postojećih 350 eura, koje su takođe izborile Demokrate, iznositi 500 eura", kazao je Mrvaljević. Po njegovim riječima, uz sve ove mjere, veoma je važno, u istoj ravni, stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se dobio puni efekat.

"Svakako ne kroz lažna obećanja o fabrikama čokolade i uzgoja kanabisa, već kroz ozbiljne poduhvate, sprovođenje konkretnih aktivnosti i svih neophodnih radnji iz nadležnosti Prijestonice odmah: raščišćavanje, parcelisanje i kompletno komunalno opremanje zone na prostoru bivšeg "Oboda" i drugih pogodnih lokacija, različite vrste podsticajnih mjera za dolazak investitora i realizaciju više malih investicija i niz drugih mjera za projekte koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, prvenstveno u oblasti turizma i poljoprivrede", zaključio je Mrvaljević.

Bonus video: