Bilčik: EU mora da pokaže istinski interes za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana

Povodom usvajanja Paketa proširenja za 2021. godinu, koji uključuje izvještaje Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka EU, Bilčik je naveo da EU "mora da bude hrabra u svojoj viziji za region" i da se angažuje na terenu, prenosi televizija N1

10363 pregleda 0 komentar(a)
Bilčik, Foto: Screenshot/Youtube
Bilčik, Foto: Screenshot/Youtube

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da Evropska unija (EU) mora da pokaže istinski interes za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

Povodom usvajanja Paketa proširenja za 2021. godinu, koji uključuje izvještaje Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka EU, Bilčik je naveo da EU "mora da bude hrabra u svojoj viziji za region" i da se angažuje na terenu, prenosi televizija N1.

"Iako iznova i iznova govorimo o našim ciljevima proširenja, imperativ je da pređemo sa riječi na djela, na primjer, kroz aktivno uključivanje naših partnera u Konferenciju o budućnosti Evrope. Naša evropska posvećenost je tim važnija što smo svjedoci zapaljive retorike u brojnim zemljama Zapadnog Balkana", naveo je Bilčik u saopštenju.

Bilčik, posrednik u pregovorima srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, kazao je da je "veoma važno za Srbiju da osigura da će dolazeći mjeseci biti posvećeni otvaranju političkog prostora za slobodne, konkurentne i fer izbore".

"To, sa jedne strane, znači da je primjena dogovora unutar međustranačkog dijaloga ključna, a, sa druge, da sve političke snage učestvuju na izborima", naveo je Bilčik.

Naveo je i da nedavne tenzije između Beograda i Prištine ukazuju na krhkost statusa kvo.

"Pozdravljam napore obje strane da smanje tenzije, ali situacija na terenu nam pokazuje da je potrebno ozbiljno i kontinuirano angažovanje Beograda, i posebno Prištine, u radu na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu", dodao je Bilčik.

Bonus video: