"zemlja uzor u procesu EU integracija"

Krivokapić: Više puta sam neskriveno isticao da bih volio da Crna Gora bude kao Luksemburg

Krivokapić se sastao sa nerezidentnim ambasadorom Luksemburga u Crnoj Gori, Filipom Donkelom

8881 pregleda 9 komentar(a)
Donkel i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Donkel i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Više puta sam neskriveno isticao da bih volio da Crna Gora bude kao Luksemburg u svakom pogledu, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

On se kako je saopšteno iz Vlade, sastao danas sa nerezidentnim ambasadorom Luksemburga u Crnoj Gori, Filipom Donkelom.

"Iskazujući zahvalnost za sve što je Veliko Vojvodstvo učinilo za Crnu Goru u proteklih petnaest godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, naročito u periodu pristupnih pregovora, premijer Krivokapić je istakao da Luksemburg za aktuelnu Vladu ostaje zemlja uzor u procesu EU integracija", ističe se u saopštenju Vlade.

Premijer je istakao da mnogobrojna crnogorska iseljenička zajednica u Luksemburgu predstavlja važan most zbližavanja i učvršćivanja veza između dvije zemlje.

"Pridajemo veliki značaj saradnji sa crnogorskom dijasporom u Luksemburgu i posvećeni smo održavanju tijesnih veza sa brojnim iseljeničkim grupama porijeklom iz Crne Gore. Sa velikim ponosom i zadovoljstvom gledamo na činjenicu da su crnogorski iseljenici u Luksemburgu dobro integrisani, posvećeni radu, te da predstavljaju koristan dio luksemburškog društva", naglasio je Krivokapić

U saopštenju se navodi da je premijer Donkela informisao o "izuzetnim rezultatima koji su, u uslovima pandemije, ostvareni u toku protekle, ljetnje turističke sezone i izrazio zadovoljstvo što se posredstvom avio-kompanije Luxair, od 1. aprila ove godine, nesmetano odvija intenzivan avio-saobraćaj između Luksemburga i Crne Gore".

"Koristim ovu priliku da se zahvalim premijeru Gzavijeu Betelu na razumijevanju i podršci koju je pružio u procesu uvođenja avio-linije na relaciji Luksemburg – Podgorica", poručio je Krivokapić.

U saopštenju Vlade piše i da je Krivokapić "naznačio jda ispred dvije države stoji izuzetna prilika da se ekonomska saradnja intenzivira i ostvari veće prisustvo luksemburških investicija u Crnoj Gori, pogotovo u oblasti turizma, energetike i "zelene" ekonomije".

"Za aktuelnu Vladu, obnovljivi izvori energije jesu primarni resursi koje želimo da iskoristimo. U tom pravcu, pripremamo nekoliko značajnih projekata. Planirano je da 2022. godina bude godina velikih investicija i računamo da sa poslovnom zajednicom iz Luksemburga možemo ostvariti ozbiljnu saradnju. Ovo se naročito odnosi na sjever Crne Gore, odakle je najveći broj naših građana koji žive u Vašoj državi", rekao je Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno i da je "prenoseći pozdrave premijera Luksemburga koji se još jednom zahvalio premijeru Krivokapiću na nedavnoj, uspješnoj i prijatnoj posjeti Luksemburgu, ambasador Donkel iskazao je zadovoljstvo što između dvije zemlje postoji očigledno prijateljstvo i povjerenje".

"Nesumnjivo je da veliki broj Crnogoraca koji žive u Luksemburgu, za nas predstavljaju obavezu više da unaprijedimo privrednu saradnju između Luksemburga i Crne Gore", poručio je Donkel.

On je kako su kazali iz Vlade Crne Gore "izrazio razumijevanje za ekonomske izazove pred kojima se nalazi aktuelna Vlada, naglasivši da su diverzifikacija privrede i izbalansiran razvoj svih krajeva zemlje, uvijek prisutni ciljevi i luksemburške administracije, te da postoji prostor za razmjenu dragocjenih ekspertskih iskustava".

Preporučujemo za Vas