Danilović: Rasvjetljavanje motiva i uzroka samoubistva Bulatovića može rasvijetliti evropski put Crne Gore

"Da li je pokojni Bulatović slutio da će mnogi stradati u međuvremenu zbog nečega, da je on to saznao i nije mogao zaustaviti, ili govori o onome što se dešavalo u kontinuitetu, ranije? Javnost je, očigledno, razumjela da se radi o prošlom vremenu, ali… Ostaje da sačekamo istragu i čujemo konačan stav", rekao je Danilović

16304 pregleda 12 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Treba nam kao hljeb nasušni kompletiranje Tužilačkog savjeta - sad, ili će svaki dan čekanja biti skoro kao nikad, kazao je predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

On se osvrnuo na video poruku bivšeg funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost Luke Bulatovića koji je 15. oktobra pronađen mrtav u jednom stanu u podgoričkom naselju Momišići. Sumnja se da se radi o samoubistvu, a predmetom rukovodi Specijalno državno tužilaštvo, na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Kazao je da Izvještaj Evropske komisije o napredovanju Crne Gore ne bi smio da skrene pažnju sa poruke Bulatovića.

"Rasvjetljavanje motiva i uzroka njegovog samoubistva, onoga što je znao i ostavio kao poruke, upravo može rasvijetliti i evropski put Crne Gore. Ovdje se ne smije stati - mora se ići do kraja", rekao je Danilović.

"Pokojni Luka Bulatović, duže godina, pa i decenija, visokopozicionirani službenik bezbjednosti u video poruci snimljenoj, očigledno, neposredno prije izvršenog samoubistva kaže: "Čuli ste vjerovatno, pošto će ovo kasno doći na objavu, šta se sve izdešavalo, zašto sam ja, s obzirom na odgovorne pozicije koje sam pokrivao, morao znati što se moralo zaustaviti, jer bih na taj način spasio mnoge živote, jer bi na taj način spasio čast i ugled sebe, svoje firme i svoje porodice. Ovako nijesam." Ova poruka je i upozoravajuća i uznemirujuća", kazao je Danilović.

Postavlja pitanje da li je, imajući u vidu kontekst, video poruka prerano objavljena?

"Da li je pokojni Bulatović slutio da će mnogi stradati u međuvremenu zbog nečega, da je on to saznao i nije mogao zaustaviti, ili govori o onome što se dešavalo u kontinuitetu, ranije? Javnost je, očigledno, razumjela da se radi o prošlom vremenu, ali… Ostaje da sačekamo istragu i čujemo konačan stav. Treba nam kao hljeb nasušni kompletiranje Tužilačkog savjeta - sad, ili će svaki dan čekanja biti skoro kao nikad", smatra.

"Možda još uvijek imamo priliku da nešto spriječimo i preduprijedimo? Radilo se, međutim, o Bulatovićevom osvrtu na prošlost, bližu i dalju, ili na slutnju za "sjutra", vjerujem da je svima jasno u kojoj su se sferi mogli i mogu "spasiti "mnogi životi"!", zaključio je Danilović.

Bonus video: