Đukanović: Luksemburg uzorni model za Crnu Goru

Đukanović je, uz podsjećanje da se ove godine obilježava 15. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, istakao značaj frekventnih političkih kontakata koji su dobar podsticaj produbljivanju ekonomske saradnje

8979 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Donkel i Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore
Donkel i Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore

Luksemburg je, kao izuzetno uspješna evropska priča, uzorni model za Crnu Goru, sa potencijalom dragocjenog iskustva posebno na putu integracije u Evropsku uniju (EU), kazao je predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao sa ambasadorom Luksemburga u Crnoj Gori Filipom Donkelom.

On je istakao da je to prilika za razgovor o dosadašnjoj i potencijalima unapređenja saradnje dvije države.

„On je ukazao na prijateljski odnos naše zemlje prema Luksemburgu koji je kao izuzetno uspješna evropska priča uzorni model za Crnu Goru sa potencijalom dragocjenog iskustva posebno na putu integracije Crne Gore u EU i usvajanja evropskih standarda“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je, uz podsjećanje da se ove godine obilježava 15. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, istakao značaj frekventnih političkih kontakata koji su dobar podsticaj produbljivanju ekonomske saradnje.

On se zahvalio za kontinuiranu podršku Luksemburga Crnoj Gori i regionu na planu evropskih i evroatlantskih integracija, koja je bila veoma značajna na putu članstva Crne Gore u NATO, a biće važna i za dalji put ka EU.

„On je istakao vrijednu ulogu brojne crnogorske zajednice u toj zemlji za jačanje ukupnih odnosa, posebno imajući u vidu njihovu dobru socijalizaciju u šta se i lično uvjerio“, navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je kazao da uz direktne letove između dvije države, postoje preduslovi za realizaciju zajedničkih projekata u saradnji sa investitorima iz Luksemburga, što bi, kako je naveo, imajući u vidu visoke standarde te države, bio značajan podsticaj konceptu razvoja crnogorske ekonomije na principima održivosti.

Donckel je rekao da je Crna Gora veoma važna za Luksemburg, koji je počastvovan što je uzor, ali takođe želi i da uči od Crne Gore.

On je naveo da je crnogorska istorija od obnove nezavisnosti mlada i da treba vremena za njen razvoj, što ne treba požurivati i vršiti pritisak, imajući u vidu da su Luksemburgu za današnji nivo razvoja trebale stotine godina.

„Podsjetivši da su vladavina prava i predvidljivost i sigurnost za građane u Luksemburgu prepoznati kao najznačajniji stub takvog razvoja, naglasio je punu podršku Crnoj Gori na putu integracije“, kaže se u saopštenju.

Donckel je, kako je saopšteno, rekao da je Crna Gora odradila ogroman posao i da ogroman posao još predstoji, dodajući da se od Crne Gore očekuje mnogo i da ono što može Luksemburg, može i ona.

„Imajući u vidu da je Luksemburg i sjedište važnih evropskih političkih i finansijskih institucija, iskazao je spremnost te zemlje za dalju podršku Crnoj Gori i to kroz saradnju, uz visoke ocjene za usvajanje evropskih standarada i kroz Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola“, navodi se u saopštenju.

On se saglasio sa mogućnostima ekonomskih potencijalima za jačanje veza dvije države, kojima snažno doprinosi crnogorska zajednica na koju su u Luksemburgu ponosni i koja predstavljaja dodatu vrijednost ljepoti i multietničnosti te države.

Iz Đukanovićevog kabineta su dodali da su sagovornici razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu.

Bonus video: