Abazović: Dosta je političara sa virusom devedesetih, trebaju nam novi progresivni političari

Ministar Radulović kazao je da je vanjska politika ključni interes Vlade Crne Gore i da se neće mijenjati

16640 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ako želimo Zapadni Balkan u Evropskoj uniji potreban nam je novi politički establišment koji će emitovati politiku pomirenja. Dosta je političara sa virusom devedesetih, trebaju nam novi progresivni političari. Optimista sam i smatram da Zapadni Balkan ima mnoštvo mogućnosti, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović održali su predavanje u sjedištu Atlantskog savjeta u Vašingtonu.

"Govoreći o važnosti prve demokratske smjene vlasti u istoriji Crne Gore 2020. godine, Abazović je istakao da je srušen crnogorski "berlinski zid" koji je simbolizovao slabe institucije, korupciju i kriminal. Abazović je naveo da je najveća prednost prošlogodišnje smjene vlasti to što su građani dobili suverenitet i što sada vjeruju da je vlast smjenjiva na demokratskim izborima", navodi se u zajedničkom saopštenju kabineta potpredsjednika i MVP.

„Vanjska politika je ključni interes Vlade Crne Gore i ona se neće mijenjati. Usklađeni smo u potpunosti sa vanjskom politikom EU, pouzdan partner NATO. Uz pomoć naših EU i NATO partnera radićemo na njenom sprovođenju, što će istovremeno i činiti crnogorske institucije jačim i nezavisnijim", istakao je Radulović tokom predavanja.

Predavanju je, kako navode, prisustvovalo više uvaženih profesora, među kojima dr Danijel Server i mr Bendžamin Hadad sa Džon Hopkins Univerziteta, predstavnici Nacionalnog demokratskog instituta, Kancelarije za Evropu u Atlantskom savezu, Instituta Vilijams (UCLA), Delegacije EU pri SAD-u, Nacionalnog fonda za demokratiju, Centra za analizu evropskih politika, Centra za međunarodna privatna preduzeća, Kongresne istraživačke službe i drugi.

Bonus video: