Demokrate: Carević preuzeo nadležnosti Skupštine, nezakonito imenuje funkcionere

Demokrate traže vanredan inspekcijski nadzor i kontrolu svih akata koje je prvi čovjek Budve u proteklom periodu donosio

22756 pregleda 27 komentar(a)
Carević, Foto: Savo Prelević
Carević, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je svojim dosadašnjim odlukama kršio zakon i Ustav, preuzeo na sebe nadležnosti Skupštine opštine, svojevoljno donosio akte, a zakon je prekršio i imenovanjem Filipa Popovića za sekretara za urbanizam. Takođe, njegov šef kabineta Nikola Jovanović nezakonito sjedi u toj fotelji.

To piše u setu prijava koje je klub odbornika Demokrata u budvanskom parlamentu uputio Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, zatraživši vanredan inspekcijski nadzor Upravne inspekcije i kontrolu svih akata koje je prvi čovjek Budve u proteklom periodu donosio.

Prijave, u kojima se optužuje Carević da je svojim djelovanjem, kršeći zakon i Ustav, u potpunosti obesmislio sistem lokalne samouprave u Crnoj Gori, podnio je šef kluba odbornika Demokratske Crne Gore Marko Marković.

Time se produbljuje politička kriza u Budvi i nastavljaju dizati tenzije na relaciji Demokrate - Demokratski front. Ujedno je ovo i odgovor prijavi kluba Demokratskog fronta koji su od resora Tamare Srzentić nedavno tražili da sprovede kontrolu skupštinske službe kojom rukovodi Krsto Radović zbog sumnje da je prekršio zakon prekidanjem sjednice Skupštine opštine.

Tražeći vanredni inspekcijski nadzor, Marković je pojasnio da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi predsjednik Opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine opštine, ako skupština “nije u mogućnosti da se sastane ili iz drugih razloga je onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti”.

Pojasnio je da je predsjednik Opštine dužan da takav akt podnese Skupštini opštine na prvoj sjednici.

”Ukoliko takav akt ne bude podnijet na prvoj sjednici SO ili ne bude potvrđen, takav akt prestaje da važi u roku od 90 dana. Postoji sumnja da je predsjednik Opštine potpuno preuzeo nadležnosti Skupštine opštine, svojevoljno donosio sve akte iz njene nadležnosti. Ne podnosi ih SO na potvrdu, čime predsjednik Opštine u potpunosti djeluje van svojih nadležnosti i zakona o lokalnoj samoupravi, ali i Ustava, čime je u potpunosti obesmislio sistem lokalne samouprave u Crnoj Gori”, navodi se u prvoj prijavi, u kojoj se zahtijeva od Upravne inspekcije da procesuira sve odgovorne i nalože da se otklone nepravilnosti.

U posebnoj prijavi, od Upravne inspekcije se zahtijeva da se izvrši kontrola na koji način je Carević za v.d. sekretara za urbanizam imenovao Filipa Popovića.

Nakon što je 14. oktobra prestao četvorogodišnji mandat dosadašnjem sekretaru Stevu Davidoviću (kadru Demokrata), Carević je za prvog čovjeka budvanskog urbanizma imenovao odbornika Pokreta za promjene Popovića i time od Demokrata oduzeo još jedan opštinski resor.

”Popović nije ispunio zakonske uslove za postavljanje na funkciju sekretara za urbanizam”, piše u prijavi Upravnoj inspekciji od koje se traži da izvrši vanrednu kontrolu. Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuju da će se za vršioca dužnosti odrediti državni službenik iz organa lokalne uprave stručne službe…”, piše, između ostalog, u dopisu i pojašnjava da ukoliko u tom organu ne postoji službenik koji ispunjava zakonske uslove imenuje se lice van te službe.

Kako navode iz Demokratske Crne Gore, iz citirane zakonske odredbe jasno se vidi da se v.d. mora imenovati iz sekretarijata u kojem se lice postavlja za rukovodioca, ukoliko u tom sekretarijatu postoje službenici koji ispunjavaju uslove koji se traže za rukovodioca. “Odgovorno tvrdim da u navedenim sekretarijatima postoje službenici koji ispunjavaju uslove za imenovanje za vršioce dužnosti, te se nikako nijesu smjela imenovati lica koja nemaju zasnovan radni odnos u Opštini Budva prije nego se ispuni zakonski uslov”, naveo je Marković u dopisu Upravnoj inspekciji te zatražio da se provjeri da li Popović ispunjava i ostale zakonom predviđene uslove da obavlja sekretarsku funkciju.

Jovanović šefuje kabinetom mimo zakona

Marković je od Upravne inspekcije tražio da se izvrši vanredni nadzor Opštine Budva i utvrdi da li su opšti akti Opštine usklađeni sa zakonom o lokalnoj samoupravi, a prije svega Odluka o načinu i organizaciji rada, te da li je u skladu sa zakonom donesen kadrovski plan i sistematizacija radnih mjesta.

Tvrde da postoji sumnja da to nije urađeno, a posebno je naveden primjer nezakonitog rada šefa načelnika Službe predsjednika Opštine Nikole Jovanovića.

Jovanović
Jovanovićfoto: Vuk Lajović

Pozivajući se na odredbu zakona o lokalnoj samoupravi, kako se navodi u prijavi, Služba predsjednika ne može imati načelnika, već njome direktno upravlja predsjednik Opštine. “U ovom momentu u v.d. stanju na toj poziciji se nalazi Nikola Jovanović, iako je Zakon o lokalnoj samoupravi stupio odavno, što znači da on ne može rukovoditi Službom predsjednika Opštine. Sem toga, sve i da nije tako, on takođe ne ispunjava zakonske uslove da bude postavljen na čelo službe. Takođe, protiv Jovanovića se u ovom momentu vodi krivični postupak za koji je predviđena kazna zatvora preko šest mjeseci, što automatski znači da on ne može vršiti funkciju v.d. rukovodioca bilo gdje u držanoj upravi”, ističe se u prijavi.

Gradonačelnik obesmislio parlament

Šef parlamenta Krsto Radović zatražio je u posebnoj prijavi upućenoj resoru Tamare Srzentić da se ispitaju odluke koje je Carević mimo Skupštine opštine donosio.

On je naveo da je Carević pozivajući se na član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi donio odluku o usvajanju godišnjeg programa rada i finansijski plan za 2021. preduzeća Vodovod i kanalizacija i Otpadne vode.

”Predsjednik je bio dužan da pomenute odluke podnese na potvrdu SO na prvoj sjednici, što nije učinio. Kako pomenuti akti nijesu do dana današnjeg podneseni, oni su prestali da važe istekom roka od tri mjeseca od dana donošenja”, naveo je Radović.

Radović
Radovićfoto: Luka Zeković

On je dodao da je iz medija saznao da je Carević pozivajući se ponovo na istu zaonsku odredbu donio odluku o razrješenju odbora direktora Sportsko rekreativnog centra “Budva” i imenovanju novog odbora direktora.

”Navedene odluke takođe do dana današnjeg nijesu dostavljene SO na potvrđivanje. Shodno navedenom ukazuje na potencijalnu zloupotrebu člana 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, koja kako nam se čini je prerasla u praksu i dovodi u pitanje postojanje zakonodavne vlasti u Budvi, odnosno lokalnog parlamenta koji se degradira”, ističe Radović.

Bonus video: