razgovarao sa bečićem

Šef estonskog parlamenta: Nadam se da će Crna Gora uskoro postati EU članica

"Vi ste sada u zavšnoj fazi procesa pristupanja, podrška vam je jako značajna i znajte da je u Estoniji imate", kazao je Rataš

4101 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Saradnja Evropske unije i Zapadnog Balkana od strateškog je značaja za EU, a Estonija pruža snažnu podršku procesu evropskih integracija Crne Gore, kazao je predsjednik estonskog parlamenta Juri Rataš tokom sastanka sa šefom crnogorskog parlamenta Aleksom Bečićem.

Rataš je, kako je saopšteno iz Bečićevog kabineta, čestitao na ostvarenim rezultatima i poželio da Crna Gora "vrlo brzo postane članica EU“.

Bečić je, izrazivši zadovoljstvo povodom susreta i ističući da ga raduje što će u svojstvu domaćina, već početkom decembra biti u prilici da ugosti Rataša i njegovu delegaciju, zahvalio na pozivu za susret na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenta Savjeta Evrope.

Konstatujući da su odnosi dvije države tradicionalno dobri i prijateljski, zasnovani na bliskim političkim i ekonomskim interesima kao i zajedničkim vrijednostima, istakao je da je Estonija država koja u kontinuitetu pruža političku i stručnu podršku u okviru pregovora Crne Gore za članstvo u EU, kao i prva država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i EU, na čemu je, kako je kazao, naša država iskreno zahvalna. "Ovom prilikom ponavljamo da smo se istinski trudili da ispunimo sve pretpostavke i zadate obaveze na putu pristupanja“, kazao je Bečić.

Bečić je podsjetio i da je Estonija 12. juna 2006. priznala nezavisnost Crne Gore, kao i da su dan nakon toga uspostavljeni diplomatski odnosi dvije zemlje, "što jeste i simboličan dokaz koliko su naši odnosi iskreni i otvoreni".

Istakavši da evropske integracije i regionalna saradnja ostaju neupitno okosnice spoljnopolitičke agende, predsjednik crnogorskog parlamenta je naglasio i da su stoprocentna usklađenost vanjske politike sa politikom EU, kao i snažan impuls koji integracijama daje najveći broj građana Crne Gore, razlog više da zalaganja naše zemlje budu, u najskorije vrijeme, prepoznata i vrednovana.

Zahvalivši se na donaciji koju je Estonija, kroz Mehanizam civilne zaštite EU, uputila Crnoj Gori, Bečić je ukazao i na značaj parlamentarne saradnje, uz podsjećanje da je početkom juna ove godine formirana Grupa prijateljstva sa Republikom Estonijom.

Rataš je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakavši da Estonija prepoznaje važnost cjelokupnih zalaganja i postignuća koje je Crna Gora ostvarila na putu pristupanja, čestitao na ostvarenim rezultatima i poželio da Crna Gora "vrlo brzo postane članica EU“.

Ocijenio je i naglasio, dodaje se, da je saradnja između EU i Zapadnog Balkana od strateškog značaja i ponovio da Estonija pruža snažnu podršku procesu integracija Crne Gore. "Vi ste sada u zavšnoj fazi procesa pristupanja, podrška vam je jako značajna i znajte da je u Estoniji imate. Saradnja EU i Zapadnog Balkana od strateškog značaja, želim da Crna Gora vrlo brzo postane članica", kazao je Rataš.

Rataš je uputio poziv Bečiću da posjeti Estoniju, a predsjednik crnogorskog parlamenta će njega prethodno ugostiti 5. i 6. decembra u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas