Šef austrijskog parlamenta: Moj cilj je da Crna Gora bude prva naredna članica EU

Bečić je istakao da je Austrija jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore

4374 pregleda 9 komentar(a)
Bečić i Sobotka, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Sobotka, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora prepoznaje i cijeni podršku Austrije, kako kroz direktne tehničke podrške našim institucijama, tako i podizanjem svijesti kod ostalih članica Evropske unije o važnosti snaženja politike proširenja, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić tokom sastanka sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom.

Istakao je, kako je saopšteno iz parlamenta, da je Austrija jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore i naglasio da dvije prijateljske države ostvaruju sadržajnu bilateralnu saradnju i intenzivan politički dijalog,

Crna Gora je, kazao je Bečić, svjesna aktivne podrške zvaničnog Beča, koji je “znao da vrednuje napredak ostvaren na unutrašnjem planu, dalje reformske napore Crne Gore, ali i doprinos koji je naša zemlja svojim pozitivnim primjerom pružila i pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona“.

U tom kontekstu je, govoreći o aktuelnom momentu pregovaračkog procesa Crne Gore, koji svjedoči da je naša zemlja sa svim otvorenim i sa tri privremeno zatvorena poglavlja, jasnim i nedvosmislenim opredjeljenjem ka evropskim i evroatlanskim integracijama, najuspješnija među državama kandidatima, izrazio očekivanje da podrška Austrije, ni ovoga puta neće izostati.

Uz osvrt na nedavno objavljen Izvještaj Evropske komisije, predsjednik Skupštine je upoznao sagovornika sa dosljednošću spoljnopolitičke orijentacije Crne Gore i ukazao na do sad postignute rezultate u domenu usklađivanja spoljne politike Crne Gore sa EU. Pomenuvši neke od sfera u kojima dvije zemlje ostvaruju intenzivnu i sadržajnu saradnju i podsjetivši na plodnu parlamentarnu saradnju, Bečić je zaključio da su odnosi Austrije i Crne Gore dokaz snaženja i unaprjeđenja odnosa dva najveća zakonodavna doma.

Sagovornici su, dodaju iz Skupštine, konstatovali i da je parlamentarna saradnja u projektu “Demokratske radionice Barbara Pramer“ najbolji primjer na koji način se trajno uvezuju dvije predstavničke institucije. Bečić je upoznao Sobotku da je do danas održano više od 1.400 radionica u kojima je učestvovalo nešto više od 31.000 djece i blizu 2.000 nastavnika iz svih krajeva Crne Gore, te da u kontinuitetu vlada izuzetno veliko interesovanje škola, nastavnica i djece.

Sobotka je, nakon što ga je Bečić upoznao sa postignućima Skupštine Crne Gore, kazao da se raduje svim projektima koje je Skupština realizovala dosad i pohvalio predanost, rad i postignute učinke, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Dobar i kvalitetan odnos dvije zemlje, ocijenio je predsjednik Nacionalnog savjeta Austrije, je temelj i zalog koji Austriji daje za pravo da otvoreno istupi pred članice EU. "Želim da potvrdim da na tom putu imate svu pomoć Republike Austrije i moj cilj jeste da budete prva naredna članica EU“, poručio je Sobotka, kako se navodi u saopštenju.

Austrija je osim toga, kako je naglasio, snažno orjentisana da jača i razvija saradnju sa Crnom Gorom, na nivou parlamenata, ali i u svim drugim sferama koje će doprinijeti da najviši zakonodavni dom Crne Gore bude istinski hram demokratije.

Bečić je Sobotki uputio zvaničan poziv da posjeti Crnu Goru.

Bonus video: