SDP poziva Bečića da hitno nastavi parlamentarni dijalog u vezi sa pravosudnim reformama

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, podsjetila da se u Izvještaju preporučuje da se ta pitanja rješavaju kroz širok međupartijski dijalog i konsenzus.

6690 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da hitno nastavi parlamentarni dijalog u vezi sa pravosudnim reformama i tako doprinese ispunjavanju preporuka iz godišnjeg Izvještaja Evropske komisije (EK).

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, podsjetila da se u Izvještaju preporučuje da se ta pitanja rješavaju kroz širok međupartijski dijalog i konsenzus.

Vuksanović Stanković kazala je da je nakon skoro godinu potpune uspavanosti Parlamenta po pitanju deblokade pravosuđa, nedavno održan prvi sastanak u okviru parlamentarnog dijaloga, ali da nakon toga izgleda da je taj proces opet ušao u stanje pune hibernacije.

"Posljedica toga je da imamo status kvo i prepucavanje unutar vladajuće većine, umjesto da radimo na rješavanju ovog pitanja i intenziviramo proces širokog “međupartijskog dijaloga”, kako nam to sugeriše iz Evropske unije (EU)", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da EU u Izvještaju jasno markira da za godinu nije urađeno ništa u oblasti pravosuđa, da nijesu ispoštovane ni preporuke Venecijanske komisije oko tužilačkog zakona, a posebno su pozvali da se i proces imenovanja Tužilačkog savjeta ostvari kroz “široki politički konsenzus”.

"Takav konsenzus je u punom duhu Ustava koji propisuje kvalifikovanu većinu za ključne pravosudne funkcije, i jedini je put, kako nam sugeriše EU u svom Izvještaju, da se spriječi neprimjereni politički uticaj na pravosuđe u cjelini", rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je ocijenila da se vlast umjesto evropskim i reformskim napretkom države, jedino bavi trgovina foteljama kroz besprizorne međusobne svađe.

Vuksanović Stanković smatra da je epilog takvog igranja državom nikad lošiji EU izvještaj i zaustavljen evropski put Crne Gore.

"U iskrenoj namjeri i želji da ih probudimo iz osjećaja samodovoljnosti i pune posvećenosti procesu grabljenja funkcija, čime urušavaju kompletan sistem državne administracije, što je takođe evropski konstatovano, još ih jednom pozivamo da se uozbilje i pokrenu dijalog kao jedini način izlaska iz političke krize bez presedana", zaključila je Vuksanović Stanković.

Bonus video: