Stoltenberg: Neće biti NATO baza u CG bez podrške vlasti

To je kazao na pitanje "Vijesti" koliko ima istine u navodima jednog od lidera DF-a Milana Kneževića da će uskoro početi gradnja dvije NATO baze u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 07.11.2017. 11:11h

Neće biti baza u Crnoj Gori bez saglasnosti same države, istakao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

To je kazao na pitanje "Vijesti" koliko ima istine u navodima jednog od lidera DF-a Milana Kneževića da će uskoro početi gradnja dvije NATO baze u Crnoj Gori.

"Neće biti NATO aktivnosti, neće biti NATO baza, neće biti NATO objekata na bilo koji način u Crnoj Gori bez saglasnosti Vlade Crne Gore. I to se odnosi na sve NATO saveznice. NATO je prisutan u onoj mjeri koju pozdravljaju NATO članice. Nekad NATO pruža finansijska sredstva za infrastrukturu, imamo vježbe i takvu vrstu aktivnosti. To ne nazivam NATO bazom, to bih nazvao aktivnostima NATO. Nema planova za baze NATO, što znači velike NATO baze. Ali naravno imamo NATO aktivnosti u Crnoj Gori," kazao je Stoltenberg.

Tri glavne teme dvodnevnog sastanka ministara odbrane, koji počinje sjutra u Briselu, biće komandna struktura NATO, Avganistan i Sjeverna Koreja, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"Kada je u pitanju Sjeverna Koreja, oni su prijetnja NATO i njenim saveznicama", kazao je Stoltenberg.

Po pitanju Avganistana, Stoltenberg je kazao da će razgovarati o misiji Odlučna podrška a na sastanku će im se pridružiti ministar odbrane Avganistana.

Govoreći o napadima u Avganistanu proteklih nedjelja, generalni sekretar je kazao da su oni bili brutalni i da je protekli period bio težak.

Stoltenberg je istakao da se NATO uvijek znao prilagođavati promjenama na svjetskoj sceni. “Kada se svijet mijenjao, NATO se mijenjao,” kazao je Stoltenberg.

“NATO će nastaviti da podržava Avganistan,” kazao je generalni sekretar, navodeći da će poslati hiljade novih ljudi kako bi pomogli avganistanskim snagama bezbjednosti u obuci.

On je poručio teroristima da neće pobjediti.

Saveznice su, kako je istakao, obećale milijardu dolara za obuku avganistanakih snaga.

Članice će imati sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini vezano za globalne prijetnje, a posebno Sjeverne Koreje.

To će biti drugi sastanak na kojem će Crna Gora učestvovati u svojstvu punopravne članice.

Na dvodnevnom sastanku u Briselu učestvuje ministar odbrane Predrag Bošković.

Bonus video: