DPS: Oglasi za izbore direktora u ustanovama socijalne i dječije zaštite raspisani mimo zakona

“Zakonom o radu predviđeno je da je poslodavac dužan da slobodno radno mjesto prijavi Zavodu za zapošljavanje, na način i po postupku utvrđenim posebnim zakonom”, kazali su iz Komisije DPS-a

5036 pregleda 12 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Oglasi za izbore direktora u ustanovama socijalne i dječije zaštite raspisani su mimo zakona, ocijenili su iz Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku Demokratske partije socijalista (DPS).

Oni su pozvali Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da poništi sve aktuelne oglase i da ih raspiše u skladu sa zakonskom procedurom.

Iz Komisije DPS-a su naveli da je, prije nekoliko dana, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja raspisalo oglase za izbor 16 direktora, ne donijevši rješenje postojećim direktorima o prestanku njihovog mandata.

“Zakonom o radu predviđeno je da je poslodavac dužan da slobodno radno mjesto prijavi Zavodu za zapošljavanje, na način i po postupku utvrđenim posebnim zakonom”, kazali su iz Komisije DPS-a.

Oni su dodali da je Zavod dužan da javno oglasi slobodno radno mjesto u privrednom društvu, javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, čiji je osnivač ili većinski vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave.

Iz Komisije su pojasnili da, kako upravni odbori nijesu donijeli Odluku o prestanku mandata, niti su donijeli Rješenje o otkazu Ugovora, navedeni oglasi nijesi mogli biti raspisani, jer radna mjesta direktora u trenutku raspisivanja oglasa nijesu bila upražnjena.

"Apelujemo na nadležno ministarstvo da poništi sve aktuelne oglase i iste raspiše u skladu sa Zakonom predviđenom procedurom. U suprotnom i u ovom, kao i u slučaju direktora obrazovnih ustanova, državu čekaju ogromni troškovi zbog nesavjesnog rada Vlade odnosno njenih resornih ministara", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: