Dems Bečiću: Savjet Evrope podržava evropsku integraciju Crne Gore

Predsjednik parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Dems, poručio je da će nastaviti da se zalaže da poruka, ali i potreba Crne Gore, bude prepoznata na evropskim adresama.

4954 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se sa predsjednikom Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Hendrikom Demsom.

Konstatujući da je Crna Gora kao država kandidat u dinamičnom pregovaračkom procesu integracije u EU, Bečić je naglasio da naša zemlja kao punopravna članica Savjeta Evrope u potpunosti ostaje posvećena ostvarivanju standarda koje promoviše Savjet Evrope.

On je ukazao na nedvosmislenu opredijeljenost nove parlamentarne većine spoljnopolitičkom kursu, ističući da je Crna Gora “snažno otvorena ka porodici evropskih naroda”, čemu u prilog svjedoči i većinska podrška naših građana. U tom kontekstu, Bečić je kazao da očekuje proaktivan odgovor Evrope odnosno strateški odgovor, posebno imajući u vidu da je Crna Gora najviše odmakla na evropskom putu, da smo otvorili sva pregovaračka poglavlja, privremeno zatvorili tri, naglašivši da imamo stoprocentnu usklađenu spoljnu politiku, usklađenu monetarnu politiku i naglasio činjenicu da je, najviši zakonodavni dom Crne Gore, proglašen najtransparentnijim na području Zapadnog Balkana.

Ocijenio je da bi, u konačnom, ulazak Crne Gore u EU bio snažan motivacioni faktor i zamajac za druge zemlje aspirante iz regiona Zapadnog Balkana.

Predsjednik parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Dems, poručio je da će nastaviti da se zalaže da poruka, ali i potreba Crne Gore, bude prepoznata na evropskim adresama.

Osvrnuvši se na izlaganje Bečića u okviru teme ,,Zajednička budućnost svih Evropljana”, Dems je kazao kako upravo ovakve teme zaslužuju da budu dio agendi, kako bi “zemljama kao što je vaša bila pružena prilika da pošaljete poruku, jer iako smo mi različita organizacija u odnosu na EU, vjerujem da služimo kao posrednici za prenošenje poruka Evropskoj uniji. Ne brinite na istom smo zadatku”, kazao je Dems

Bečić se zahvalio na odlično organizovanoj i, prije svega, konstruktivnoj i nadasve korisnoj Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata Savjeta Evrope, ističući posebno zadovoljstvo što smo, kao zemlja članica Savjeta Evrope, iskoristili priliku da pošaljemo važnu poruku Evropskoj uniji sa tako eminentnog događaja, a to je da smo mi prva naredna zemlja članica Evropske unije.

Bonus video: