Kusovac saslušan: Tvrdi da je poslije partijskog skupa Đukanovića častio kao predsjednika države, a ne partije

Kusovac je saslušan u prisustvu svog branioca, advokata Nikole Martinovića

41113 pregleda 35 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.10.2021. 08:03h

Bivši predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac (DPS) saslušan je u utorak u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u Podgorici, zbog računa za ugostiteljske usluge nakon partijskog skupa DPS u Tivtu avgusta prošle godine, koji je plaćen sa računa lokalne uprave Tivta.

Kusovac je saslušan u prisustvu svog branioca, advokata Nikole Martinovića.

Martinović je, prema navodima medija, kazao da je njegov klijent specijalnim državnim tužiocima na saslušanju potvrdio da je "platio ručak".

Bivši tivatski gradonačelnik je navodno, u SDT kazao da je račun "platio kao predsjednik Opštine, jer je bio domaćin predsjedniku države Milu Đukanoviću prilikom njegove posjete Tivtu", a ne Đukanoviću kao lideru DPS.

SDT je taj predmet formiralo prije deset mjeseci, nakon što su "Vijesti" objavile priču o tome kako je Kusovac zloupotrebljavao javne resurse Opštine u interesu svoje partije, pripremi i sprovođenju partijskih aktivnosti pred prošlogodišnje parlamentarne, odnosno lokalne izbore u Tivtu 30. avgusta.

Kusovac, naime, nije bio nikakav domaćin ručka sa predsjednikom države kako je to sada saopštio SDT-u, već je kao predsjednik Opštine lani dao nalog da se iz gradske kase plati račun za ugostiteljske usluge u visini od 485 eura, koje su uveče, 26. avgusta prošle godine, pružene Đukanoviću i članovima najužeg rukovodstva DPS-a Tivat, nakon promotivnog skupa te partije održanog na košarkaškom igralištu u velikom Gradskom parku.

Sporni račun
Sporni računfoto: Vijesti

”Vijesti” su prije deset mjeseci objavile dokument nazvan “Posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Opštini Tivat 26. 08. 2020 - Komunikacione teze”, a koji je pripremljen i toga dana međusobno razmjenjivan između članova kabineta tadašnjeg predsjednika Opštine Siniše Kusovca.

U tom dokumnetu jasno stoji da je 26. avgusta u hotelu “Pine” u vremenu od 19.30 do 21 čas, predviđen sastanak Đukanovića sa “užim partijskim rukovodstvom sa ciljem prezentacije očekivanog izbornog rezultata na lokalnim i parlamentarnim izborima, prezentacije razvojnih projekata koji će se realizovati u Tivtu i razgovora na temu najvažnijih izazova u susret izbornom danu”.

Ovaj sastanak, ali i sve prethodne stranačke aktivnosti DPS toga dana u Tivtu je organizovan uz učešće službenika i resursa Opštine Tivat kojoj je na čelu tada bio predsjednik Opštine Siniša Kusovac.

Račun u iznosu od 485 eura za ugostiteljske usluge koje su te večeri pružene predsjedniku DPS-a i lokalnim čelnicima partije na tom sastanku, hotel “Pine” je dostavio Opštini Tivat i one su plaćene iz gradskog budžeta o čemu “Vijesti” takođe posjeduju dokumentaciju. Iz računa se vidi da su se Đukanović, tadašnja predsjednica OO DPS Tivta Jovanka Laličić, Kusovac, tadašnji koordinatori za Tivat ispred centrale DPS-a Goran Jevrić i Predrag Nenezić, kao i tadašnji predsjednik SO Tivat Ivan Novosel (DPS) kao učesnici sastanka najužeg partijskog rukovodstva, te večeri u hotelu “Pine” počastili kolačima, sokovima, kafom, kiselom i negaziranom vodom, limunadama i cijeđenim narandžama te pivom, džinom i sladoledom.

U oči međutim, upada i to da su pored artikala i pića koje su konzumirali Đukanović i tivatski DPS-ovci, konobari “Pina” tom prilikom poslužili i 14 porcija meze, pojedinačne vrijednosti po 10 eura, te čak 60 boca kisele vode od po 0,25 litara i 88 boca negazirane vode od po 0,25 litara, a što nameće zaključak da su se na računu koji su kasnije platili svi Tivćani iz svog gradskog budžeta, te noći častili i pripadnici Đukanovićevog obezbjeđenja, a vodom žeđ gasili učesnici partijskog sastanka na košarkaškom terenu u parku koji je prethodilo onom u hotelu “Pine”.

”Vijestima” u decembru prošle godine kada smo objavili ovu priču, na zahtjev da pojasne sporni dokument iz kabineta tadašnjeg gradonačelnika Tivta i račun za ugostiteljske usluge usluge prvacima DPS-a koji je plaćen iz gradskog budžeta, nisu odgovorili ni Jovanka Laličić, ni Siniša Kusovac, ali ni centrala DPS-a Crne Gore. Naša pitanja oćutali su i iz kabineta predsjednika Crne Gore i prvog čovjeka DPS-a Mila Đukanovića.

Njega smo, pored ostaloga, pitali da li je bio upoznat da je u Tivtu na stranačkom sastanku, jeo i pio o trošku Opštine i građana Tivta, te da li ako to nije znao, odobrava ili ne ovakav postupak svojih stranačkih kolega iz tadašnjeg DPS rukovodstva Opštine Tivat.

Nedugo poslije objavljivanja ove priče u “Vijustima”, SDT je pokrenulo izviđaj u ovom slučaju i uzuzelo svu dokumnetaciju koju snjim u vezi, posjeduje Opština Tivat.

Bonus video: