Eskobar dolazi 10. novembra, sastaće se sa Krivokapićem

Iz Ambasade SAD u Podgorici nijesu ni potvrdili niti demantovali informaciju

21357 pregleda 11 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posjetiće Crnu Goru vjerovatno 10. novembra, saznaju "Vijesti" nezvanično u Vladi.

Tom prilikom će se Eskobar sastati sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Iz Ambasade SAD u Podgorici nijesu ni potvrdili niti demantovali informaciju.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović danas je najavio da će Eskobar uskoro posjetiti Crnu Goru, ne precizirajući kada.

"Očekujem da Eskobar prenese poruke o kojima smo nedavno razgovarali u Vašingtonu. Mislim da će neke stvari za građane biti interesantne. Očekujem iznenađujuće pozitivne pomake. Očekujem ih i nekako ih najavljujem, ali nije na nama da to prenesemo... Stavovi administracije SAD-a su jasni. Biće prenesene neke poruke koje će biti jako korisne. Očekujem da se možda otvori neka druga povoljnija perspektiva za sve građane Crne Gore", istakao je Abazović nakon konferencije za novinare povodom prezentovanja modela oduzimanja imovine nezakonitog porijekla.

Abazović je prošle sedmice, prilikom zvanične posjete SAD, sa Eskobarom razgovarao o ukupnoj političkoj situaciji i odnosu nove administracije SAD prema Zapadnom Balkanu. Ministar finansija Milojko Spajić je tada Eskobaru predstavio program "Evropa sad".

Prethodno je krajem septembra sa Eskobarom razgovarao ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Eskobar je početkom septembra ove godine preuzeo funkciju izaslanika za Zapadni Balkan, odnosno zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt dipartmenta. Eskobar je na toj funkciji zamijenio Metjua Palmera, a prethodno je, od avgusta 2019, bio zamjenik ambasadora SAD u Srbiji.

On je obavljao dužnosti otpravnika poslova do dolaska aktuelnog ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija.

U periodu 1998-2001. imao je četiri uzastopna mandata u bivšoj Jugoslaviji, uključujući poziciju šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, šefa Kancelarije američke Ambasade u Banjaluci, zamjenika šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici i šefa političkog odjeljenja u Beogradu odmah nakon ponovnog otvaranje Ambasade 2001. godine.

Bonus video: