Mrdak: Intenziviraćemo rad na ispunjenju svih obaveza iz poglavlja 27

Na sjednici Radne grupe za 27. poglavlje razmatrani predlog Mape puta za to poglavlje, ocjene iz izvještaja Evropske komisije za 2021, kao i Poslovnik o radu

933 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sjednice, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Cilj Crne Gore je da, intenziviranjem rada na sprovođenju aktivnosti iz Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjene, ispuni obaveze koje je Evropska unija definisala u tom poglavlju. Upravo zato u narednom periodu moramo, svi zajedno, pružiti maksimum u pogledu realizacije i praćenja sprovođenja ovih 251 aktivnosti, kazao je šef Radne grupe za 27. Poglavlje – Životna sredina i klimatske promjene, prof. dr Danilo Mrdak.

Danas je održana konstitutivna sjednica Radne grupe na kojoj su, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, razmatrani predlog Mape puta za to poglavlje, ocjene iz izvještaja Evropske komisije za 2021, kao i Poslovnik o radu.

„Imajući u vidu da smo tokom proteklog perioda uložili značajne napore i nastavili rad na prikupljanju podataka sa ciljem identifikovanja potencijalnih Natura 2000 područja, da smo donijeli odluku o državnom vlasništvu Ulcinjske solane, proglasili prvo zaštićeno područje u moru i nominovali bukove šume unutar NP Biogradska gora za uvrštavanje na UNESCO listu svjetske baštine, ovogodišnja ocjena EK je da postoji ograničeni godišnji napredak i određena spremnost za članstvo u poglavlju 27“, kazao je Mrdak.

Radna grupa za poglavlje 27
foto: Generalni sekretarijat Vlade

On je istakao da Izvještaj EK potcrtava i brojne izazove u toj oblasti i daje smjernice u pravcu njihovog prevazilaženja, na čemu će, kako je kazao, Radna grupa i nadležne institucije, zajedno sa civilnim sektorom, raditi kroz sprovođenje Akcionog plana i Mape puta za to poglavlje. Mrdak je dodao da će fokus rada u narednom periodu biti na jačanju administrativnih kapaciteta na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i u dijelu inspekcije, unaprjeđenju međuresorske koordinacije i kreiranju održivog finansijskog okvira.

„Već smo počeli i u narednom periodu ćemo intenzivirati mjere na očuvanju i poboljšanju ekološke vrijednosti zaštićenih područja i potencijalnih područja Natura 2000, kao što su Ulcinjska solana, Skadarsko jezero, rijeka Tara i ostali riječni tokovi, te ubrzati izradu nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Pored toga, moramo intenzivirati rad na ispunjenju završnih mjerila u oblastima upravljanja otpadom, kvaliteta voda i zaštite prirode. U tom pravcu, do kraja godine planiramo finalizaciju Planova upravljanja vodama na vodnom području Dunavskog i Jadranskog sliva, a takođe nas očekuje sprovođenje hitnih akcija na remedijaciji nelegalnih i neuređenih odlagališta otpada, te dalji rad na usklađivanju sa evropskim okvirom za klimu i energetiku 2030“, kazao je Mrdak.

Radna grupa za 27. poglavlje je formirana 30. jula ove godine i broji 44 člana.

Poglavlje 27 se od ove godine, u skladu sa Novom metodologijom pregovaranja, razmatra u okviru klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost (zajedno sa poglavljima 14 – Saobraćajna politika, 15 – Energetika i 21 - Trans-evropske mreže).