Darmanović i Maleškanu potpisali Plan o saradnji ministarstava vanjskih poslova

Darmanović je podsjetio da Rumunija u kontinuitetu pomaže politički i ekspertski integracione napore Crne Gore usmjerene punopravnom čanstva u EU
0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore
Srđan Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2017. 16:36h

Ministri vanjskih poslova Crne Gore i Ruminije Srđan Darmanović i Teodor Maleškanu potpisali su danas Plan o saradnji ministarstava za 2018. i 2019. u oblasti evropskih integracija i saradnje u okviru NATO-a.

Maleskanu je rekao da je njegova posjeta Podgorici dio demarša sa ciljem povećanja nivoa saradnje i pomoći Rumunije Zapadnom Balkanu, sa posebnim naglaskom na unaprjeđenje puta Crne Gore u Evropsku uniju.

"Naše prisustvo je posebno značajno imajući u vidu novi status Crne Gore, koja je postala 29. Članica NATO-a. Pored te važne činjenice, želimo da doprinesemo pozitivnim promjenama percepcijama sigurnosti u regionu", kazao je Maleskanu nakon potpisivanja Plana.

On je ocijenio da je Crna Gora postigla veliki napredak od sticanja nezavisnosti.

"Prije devet godina ste aplicirali za članstvo u Akcionom planu, a danas ste ponosan i važan član NATO-a. Sa moje tačke gledišta, to predstavlja istorijsko dostignuće", ocijenio je Maleskanu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je već dokazala da može uspješno ispuniti sve standarde i kriterijume za NATO.

"Siguran sam da će ta velika dostignuća u mnogome doprinijeti vašoj evropskoj integraciji, koja takođe može poslužiti kao motivacija za ostale kandidate u regionu zapadnog balkana", rekao je on.

Maleskanu je poručio da je Rumunija opredijeljena da i dalje podržava Crnu Goru i njeno priključenje EU zasnovano na individualnim zaslugama.

"Mi možemo time doprinijeti prosperitetu Zapadnog Balkana. Crna Gora je pozitivan primjer u regionu, i da bi se zadržao taj momenat pregovora, potrebni su snažna politička volja i preduzimanje aktivnosti", kazao je Maleskanu.

On je naglasio da je potrebno nastaviti reforme i osigurati implementacija progresa koji je postignut u vladavini prava, kao i mjera koje su ključne za dalji napredak.

"Složili smo se da članice EU i evropske institucije moraju biti svjesni da region zapadnog balkana mora biti prioritet i zajednički cilj.

Jedini način da se riješimo stranih prijetnji je uspješna evropska i evroatlantska integracija zapadnog balkana", rekao je Maleskanu.

Darmanović je rekao da je zadovoljan potpisivanjem plana kojim se, kako je kazao, još jednom ističe snažan podsticaj za bilateralne saradnje u oblasti evropskih integracija i definisanju novih modaliteta u jačanju partnerskih odnosa u okviru NATO-a.

Prema njegovim riječima, planom je definisana tješnja saradnja dva ministarstva u dijelu razmjene iskustava i obike diplomata.

Darmanović je podsjetio da Rumunija u kontinuitetu pomaže politički i ekspertski integracione napore Crne Gore usmjerene punopravnom čanstva u EU.

„Rumunija je dala snažan pečat crnogorskom članstvu u NATO čime je zajedno sa ostalim saveznicam poslala jasnu poruku da politika otvorenih vrata i transatlantska saradnja ostaju visoko na agendi Alijase što je značajno sa aspekt bezbjednsone situacije kako u Evropi tako i na Zapadbom Balkanu“, istakao je Darmanović.

Kako je rekao, na sastanku su se saglasili da Crna Gora i Rumunija imaju potencijal ali i zajednički interes da razvijaju savezničku saradnju i u okviru Alijanse redovnim konsultacijama o bezbjednosnim pitanjima.

„Složili smo se da je potrebno preduzeti aktivnosti u pravcu korišćenja mogućnosti koje stoje na raspolaganju za intenzivniju saradnju u ekonomiji, turizmu, odbrani, energetici, zdravsvu“, dodao je Darmanović.

On je ukazao da Crna gora i Rumunina sarađuju kroz kinesku evropsku inicijativu 16+1, što predstavlja značajan format za jačanje saradnje.

Bonus video: