Krivokapić: Neću tokom posjete Beogradu potpisati temeljni ugovor sa SPC

Premijer kazao da je spreman da potpiše temeljni ugovor čim se steknu svi preduslovi

28479 pregleda 39 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Biljana Matijašević
Krivokapić, Foto: Biljana Matijašević

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) neće biti potpisan tokom njegove zvanične posjete Beogradu.

"Ne postoji mogućnost da se potpiše Temeljni ugovor sada u Beogradu. On je odrađen u skladu sa svim zahtjevima koji proizilaze iz uporedne prakse sa svim prethodno definisanim ugovorima - sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. Usaglašen je sa svim ustavnim i zakonskim normama, prevashodno poštujući Zakon o slobodi vjeroispovijesti i naravno napravljen je tako da ne ugrožava bilo koju drugu vjersku zajednicu", rekao je Krivokapić novinarima u Skupštini.

To je predlog koji je, kako je dodao, otišao Svetom sinodu SPC koji ga još nije razmatrao.

"Onoga trenutka kada to oni razmotre, usaglase, mi imamo obavezu da povratno reagujemo, a nakon toga će se dogovoriti datum potpisivanja", rekao je Krivokapić i dodao da je on spreman da ga potpiše čim se steknu svi preduslovi.

Smata da Temeljni ugovor treba da bude potpisan u Crnoj Gori.

Krivokapić će 2. i 3. novembra boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji, gdje ide na poziv predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić. Takođe će se sastati i sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Rekao je da nije u novinarskom intervjuu rekao da će formirati partiju, jer nema vremena za to.

Kazao je da je pitanje bilo da li razmišlja da formira partiju.

"Prirodno je da svaki čovjek razmišlja o nečemu što može da bude dobro. Ali nijesam rekao ni da ću da osnovati tu partiju, nego baš naprotiv, rekao sam da ovakav posao, kao što je premijerski, koji radim najmanje 12-16 sati dnevno i subotom i nedjeljom, ne daje mogućnost da se posvetim bilo kojoj drugoj aktivnosti. Nijesam posvećen ni porodici, ni kumovima, ni prijateljima...Ja nemam vremena za to. Želim da u Crnoj Gori ostavim trag koji će osjetiti svaki građanin", rekao je Krivokapić.

Kazao je da nema namjeru da u ovom trenutku ulazi u jedan takav izazov, ali "ako se nešto desi u političkom smislu" da ne bi iznevjerio brojna očekivanja građana, tada bi svaki čovjek rekao da je prirodno da pokuša da još jednom.

Krivokapić je juče kazao da razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke koja bi mogla, kako je naveo, pomiriti dva jaka ekstremizma.

Krivokapić je, gostujući u emisiji "Argumenti" TVCG, kazao da bi takva partija mogla promijeniti političku sliku u Crnoj Gori.

Na pitanje kako komentariše optužbe da imenovanje direktorice Instituta za ljekove i medicinska sredstva ima veze s tim što premijerova familija ima farmaceutski biznis, odgovorio je da ne privileguje ni sina, ni ćerka.

"Sve što kažete volio bih i da dokažete. Ja sam čovjek koji neće da privileguje ni svoga sina, ni svoju ćerku...Posotoje uvijek nezadovoljni ljudi, koji su očekivali da je to mjesto samo za njih. Pručavaosam Statut u kojem samo što nije nacrtana osoba koja treba da bude na tom mjestu. Smatram da je to vrijeme prošlo. Treba da damo šansu kompetentnim, mladim osobama", rekao je Krivokapić.