Bošnjak: Nema predloga koji će doprinijeti razvoju Cetinja, projekti planirani prije šest godina se i ne pominju

Održana prva sjednica Senata Cetinja u novom sastavu, Đukanović je zakazao nakon godinu

3814 pregleda 3 komentar(a)
Planovi pred lokalne izbore: sjednica Senata, Foto: Predsjednik CG
Planovi pred lokalne izbore: sjednica Senata, Foto: Predsjednik CG

Prva sjednica Senata prijestonice, u kome su funkcioneri DPS-a i nove vlasti, održana je juče i na njoj je usvojen program razvoja Cetinja za 2022. godinu.

To je dokument kojim se definišu najvažniji infrastrukturni i razvojni projekti, a koji treba da budu finansirani iz kapitalnog budžeta koji se planira za narednu godinu.

To proizilazi iz saopštenja iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanović, koji je predsjednik Senata.

Jučerašnja sjednica je prva od oktobra prošle godine.

Povezani članci

29. Oktobar 2021.

Usvojen Program razvoja Prijestonice za 2022. godinu

Na Cetinju se 5. decembra održavaju lokalni izbori.

”Iskazano je opredjeljenje da se u narednom periodu definiše jasna vizija razvoja prijestonice, oslonjena na dva ključna deficita – izgradnja kapitalne infrastrukture i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, kroz podsticaj realnoj proizvodnji.

Branka Bošnjak je zatražila da sjednice Senata ubuduće budu otvorene za javnost, na šta je dobila odgovor predsjednika da će o tome razgovarati.

Na toj liniji dogovoreno je da Senat i Prijestonica, oslonjeni na Zakon o prijestonici, organizuju posebnu sjednicu Senata, u širem sastavu, kako bi se definisale politike budućeg razvoja Cetinja”, navodi se u saopštenju iz kabineta Đukanovića.

Sjednici su prisustvovali članovi Senata, potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak, ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, gradonačelnik prijestonice Aleksandar Kašćelan i predsjednica Skupštine prijestonice Dejana Dizdar.

Branka Bošnjak je rekla “Vijestima” da će posebna sjednica biti organizovana na njenu inicijativu, navodeći da je razočarana izvještajima jer u njima, kako navodi, nema predloga koji će zaista doprinijeti građanima i razvoju Cetinja već samo “šminkanju” grada.

“Razočarana sam što vidim da projekti planirani prije šest godina nijesu realizovani a sada se i ne pominju”, dodala je.

Zamjerila je i što se Senat ne sastaje češće i ne realizuje se Zakon o prijestonici, koji propisuje i da se Ministarstvo vanjskih poslova, Istorijski institut i Ustavni sud presele na Cetinje.

Izjašnjenje o izvještaju o radu Senata za 2020. godinu, kako se navodi u saopštenju, odgođeno je za narednu sjednicu Senata radi metodološkog usklađivanja teksta dokumenta, kao i da zapisnik sa sjednica sadrži ubuduće i stenogram, odnosno audio zapis sjednice kao trajni dokument. Ona je kazala i da je zadovoljna jer je prihvaćen taj njen predlog.

“Na početku prve sjednice Senata u promijenjenom sastavu iskazano je uvjerenje da će članovi uspješno sarađivati u cilju prosperiteta prijestonice i njenih građana”, piše u saopštenju.

Sjednici nijesu prisustvovali predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan K. Vukčević, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović.

Bonus video: