Cederfelt: Skupština Crne Gore moderna institucija koja nastavlja da oblikuje život i budućnost građana

Cederfelt je ocijenila da je Skupština Crne Gore predstavljala ključni kamen temeljac demokratske tranzicije države

4227 pregleda 3 komentar(a)
Bečić i Ceferfelt, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Ceferfelt, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore danas predstavlja modernu instituciju koja nastavlja da oblikuje život i budućnost naroda, kazala je predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a, Margaret Cederfelt, povodom jubileja - 115 godina od uvođenja parlamentarizma u Crnoj Gori.

Ona je, kako je saopšteno iz Skupštine, u čestitki predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću naglasila da je povezivanje dva parlamenta bilo veoma produktivno, obilježeno bliskom saradnjom i uzajamnim poštovanjem.

Navodeći da ima "privilegiju da se obrati u okviru važnog jubileja koji obilježava više od jednog vijeka parlamentarizma u Crnoj Gori”, Cederfelt je ocijenila da je Skupština Crne Gore predstavljala ključni kamen temeljac demokratske tranzicije države, i to ne samo u pogledu izrade, potvrđivanja i usvajanja prvog crnogorskog Ustava nakon sticanja nezavisnosti 2007. godine, već je, kako je naglasila, Skupština danas "moderna institucija koja nastavlja da oblikuje život i budućnost naroda koji predstavljate”.

Potvrdivši da je odnos crnogorskog parlamenta i OEBS-a dug i obostrano koristan, Cederfelt je konstatovala da su tokom proteklih godina, izvršne strukture i institucije OEBS-a sarađivale u bliskom partnerstvu sa Skupštinom Crne Gore.

"Neki od vas će se sjetiti otvaranja Misije OEBS-a u Crnoj Gori 2006. godine i njenog pružanja tehničkih i stručnih savjeta u cilju, između ostalog, omogućavanja i razmjene najboljih međunarodnih i regionalnih praksi, unapređenja parlamentarne diplomatije, kao i afirmacije rodne osviješćenosti. Povezivanje naše Parlamentarne skupštine sa vašom Skupštinom takođe je bilo veoma produktivno kako kvantitativno tako i kvalitativno, a obilježeno je bliskom saradnjom i uzajamnim poštovanjem”, navela je predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Ona je, ilustrujući brojnim primjerima kvalitet parlamentarne saradnje, zaključila da je posmatranje izbora "zapravo obilježilo snažnu vezu u našem odnosu”.

"Posmatrali smo referendum o državnom statusu 2006. godine i posmatrali smo sve parlamentarne izbore od tada, uključujući i one posljednje u avgustu 2020. godine, koji su se poklopili sa vrhuncem pandemije, a tu misiju sam lično vodila, što je dokaz našeg snažnog opredjeljenja i posvećenosti jačanju crnogorske demokratije”, navela je ona, kako je saopšteno iz Skupštine.

Ocjenjujući da su misije za posmatranje izbora i svi širom regiona OEBS-a "takođe imali koristi od vašeg ličnog političkog iskustva”, Cederfelt je poručila da sa zadovoljstvom računa na podršku "kolega poslanika u Skupštini Crne Gore, u kontekstu naših misija za posmatranje izbora koje se raspoređuju u drugim državama članicama OEBS-a”.

Govoreći o jubileju kao o prilici da se gleda u budućnost, izrazila je uvjerenje da će se postojeći odnosi nesmetano razvijati, uz očekivanje da će "učvršćivanje demokratskih institucija, interes ljudi kojima služimo, naša istinska posvećenost obavljanju javnih funkcija sigurno odnijeti prevagu nad globalnim i regionalnim izazovima.“

"Privilegovana sam što sam svjedočila primatu izgradnje demokratije u vašoj zemlji kao najdjelotvornijem sredstvu za snalaženje u istinski zahtjevnim vremenima. Naime, od 2008. godine u Crnoj Gori sam boravila sedam puta dok sam pokrivala različite funkcije. Uz podršku našeg novoimenovanog specijalnog predstavnika za region, potpredsjednika Azaja Gulijeva, naša Parlamentarna skupština nastaviće da služi narodu Crne Gore”, poručila je predsjednica PS OEBS-a.

Bonus video: