Đukanović u Glazgovu na Samitu svjetskih lidera

"Drugog dana boravka u Glazgovu, predsjednik će na poziv predsjednika SAD Džozefa Bajdena i predsjednice EK Ursule Fon der Lajen učestvovati na skupu kojim će zvanično biti pokrenuta inicijativa EU i SAD "Globalni program obavezivanja na smanjivanje emisije metana". Samit u Glazgovu se organizuje s namjerom da svjetski lideri predstave konkretne poteze i kredibilne planove za dostizanje ciljeva, i koordinisane akcije kojima će se odgovoriti na promjenu klime"

7561 pregleda 19 komentar(a)
Đukanović u društvu Džonsona i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović u društvu Džonsona i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 01.11.2021. 15:02h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je u Glazgov na Samit svjetskih lidera, koji se održava u okviru 26. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije UN o klimi (COP26), 1-2.novembra, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da će Đukanović danas na Samitu govoriti u okviru sesije na najvišem nivou, na kojoj će učestvovati više od 120 svjetskih lidera.

Navodi se i da će Đukanović danas biti gost na prijemu koji kao domaćin Samita priređuje britanski premijer Boris Džonson.

Milo Đukanović
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

"Drugog dana boravka u Glazgovu, predsjednik će na poziv predsjednika SAD Džozefa Bajdena i predsjednice EK Ursule Fon der Lajen učestvovati na skupu kojim će zvanično biti pokrenuta inicijativa EU i SAD "Globalni program obavezivanja na smanjivanje emisije metana". Samit u Glazgovu se organizuje s namjerom da svjetski lideri predstave konkretne poteze i kredibilne planove za dostizanje ciljeva, i koordinisane akcije kojima će se odgovoriti na promjenu klime", piše u saopštenju.

Navodi se da će na marginama Samita, Đukanović imati bilateralne kontakte uobičajene za međunarodne skupove na visokom nivou.

"Na inicijativu Jermenije i San Marina, imaće odvojene susrete sa predsjednikom Sarkisianom i kapetanima regentima Simoncinijem i Musonijem", zaključuje se u saopštenju.

Iz Kabineta predsjednika Crne Gore, uoči početka Samita svjetskih lidera o klimi Đukanović se pozdravio sa mnogim učesnicima iz regiona i iz svijeta.

"Predsjednik je kratko razgovarao sa predsjednikom Litvanije Gitanasom Nausedom, premijerom Španije Pedrom Sančezom, premijerom Kanade Džastinom Trudoom, britanskom ministarkom za Evropu i Ameriku u Forin Ofisu Vendi Morton, Albertom princom od Monaka, predsjednikom Mongolije Kurelsukhom Ukhnom, predsjednicom EBRD-a Odil Reno-Baso...", navodi se u saopštenju

Bonus video: