Komandant Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi razgovarao sa Injac i Đurovićem

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je ocijenila uspješnom odbrambenu saradnju Crne Gore i SAD, apostrofirajući da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški saveznik Crnoj Gori u oblasti odbrane

3201 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Komandant Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi (USAREURAF), general Kristofer Kavoli boravi u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore gdje su ga u odvojenim susretima primili ministarka odbrane Olivera Injac, i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je ocijenila uspješnom odbrambenu saradnju Crne Gore i SAD, apostrofirajući da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški saveznik Crnoj Gori u oblasti odbrane.

Injac je izrazila zahvalnost na podršci unapređenju kapaciteta Vojske Crne Gore i ukazala na značaj bilateralnih projekata sa SAD u oblasti modernizacije nacionalnog sistema odbrane.

"Injac je podvukla posvećenost Ministarstva odbrane daljim ulaganjima u razvoj sposobnosti Vojske Crne Gore, te opremanju u skladu sa savremenim standardima, u cilju adekvatnog nacionalnog i savezničkog suprotstavljanja bezbjednosnim izazovima", navodi se u saopštenju.

Kristofer Kavoli, Olivera Injac
foto: Gov.me

Kavoli je, kako se dodaje, izrazio zadovoljstvo aktuelnom saradnjom USAREURAF sa Vojskom Crne Gore.

"On je naglasio značaj zajedničkog učešća na obukama i vojnim vježbama, čime se doprinosi razvoju strateškog partnerstva oružanih snaga dvije zemlje. General Kavoli istakao je da će Američke kopnene snage u Evropi i Africi nastaviti da podržavaju Vojsku Crne Gore u jačanju operativno-taktičkih sposobnosti".

Đurović je istakao da je odbrambena saradnja dvije zemlje odlična, uz uvjerenje da će se ona dodatno proširiti.

"Načelnik je istakao da će Crna Gora, kao kredibilna NATO članica, do 2024. dostići odvajanje od dva odsto BDP-a za odbrambenu potrošnju i 20 odsto odbrambenog proračuna za potrebe modernizacije VCG. General Kavoli je poručio da Vojska Crne Gore ima punu podršku SAD, kao i da će ta zemlja nastaviti da doprinosi modernizaciji i razvoju sposobnosti njenih oružanih snaga", saopšteno je.

Sagovornici su naglasili važnost vježbe "Defender Europe 23", na kojoj je planiran niz aktivnosti širom Evrope, uz učešće pripadnika Vojske Crne Gore. Posebno je istaknuta saradnja sa pripadnicima Nacionalne garde Mejna tokom vježbe, čime bi se doprinijelo podizanju interoperabilnosti VCG.

Milutin Đurović, Kristofer Kavoli
foto: Gov.me

"Generali su razgovarali i o obuci pripadnika Generalštaba VCG, razvoju sposobnosti štabnog osoblja na nivou bataljona, nabavci radara, patrolnih čamaca, taktičkih bespilotnih letjelica i ostalih sredstava za VCG. General Kavoli se susreo i sa general-majorom Rajkom Pešićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, koji je naglasio da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ostaju posvećeni ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti. Sastancima sa ministarkom Injac i generalom Pešićem prisustvovao i otpravnik poslova Ambasade SAD u Crnoj Gori, Kris Karber ", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: