Bečić: Skupština uspjela da ispravi brojne naslijeđene nepravde

„Djelovanjem u prethodnih godinu pokazano je da možemo da se objedinimo, da nam nije važno da li predlog dolazi iz vlasti ili opozicije ako je kvalitetan, pokazali smo da naše jedinstvo znači i jedinstvo Crne Gore“, rekao je Bečić

1847 pregleda 10 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština je u proteklih godinu, u izazovnim i specifičnim političkim okolnostima, imala dinamičan rad i uspjela da ispravi brojne naslijeđene nepravde, kazao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je, na svečanom prijemu povodom obilježavanja Dana parlamantarizma, istakao da Crna Gora nema vremena za nadgoranjvanja, sujete i uske vidike.

"Mi prolazimo, ovaj visoki dom ostaje. Mi prolazimo, Crna Gora ostaje. Što je ostavimo jačom, to ćemo je učiniti vječnijom. Učinimo je za početak prvom narednom članicom Evropske unije“, poručio je Bečić.

Prema njegovim riječima, Skupština je u proteklih godinu, iako djelujući u izazovnim i specifičnim političkim okolnostima, u kojima se vidjelo sve ono što parlamentarna demokratija nosi sa sobom, uspjela da ima dinamičan rad u plenumima i radnim tijelima.

„Visoki predstavnički dom je uspio da ispravi brojne naslijeđene nepravde, ispravljajući ih tako da svi na koje se nova zakonska rješenja odnose budu zadovoljni, a trudeći se da istovremeno poboljšava život svakom građaninu ove prelijepe nam otažbine“, naveo je Bečić.

On je posebno istakao zakonske projekte koji se odnose na dječji dodatak, uvođenje besplatnih udžbenika za sve osnovce, povećanje minimalne zarade i staračke naknade.

Skupština je, kako je dodao, ispravila poluvjekovnu nepravdu prema mještanima Valdanosa.

„Djelovanjem u prethodnih godinu pokazano je da možemo da se objedinimo, da nam nije važno da li predlog dolazi iz vlasti ili opozicije ako je kvalitetan, pokazali smo da naše jedinstvo znači i jedinstvo Crne Gore“, rekao je Bečić.

On je istakao da takvim pristupom dobijaju svi, a niko ne gubi.

Bečić je poručio da upravo takvom vizijom dobija Crna Gora, a gube ekstremizam, primitivizam i pogubne primitivne crnogorske podjele.

115 godina parlamentarizma
foto: Skupština Crne Gore

"Što više takvih golova, pobjeda i trijumfa, to bliže snu o jakoj državi, jakim institucijama i snažnom građanskom društvu“, kazao je Bečić.

On je zahvalio svima na kooperativnosti, koja, kako je naveo, znači unapređenje prava i sloboda građana i njihov ljepši i bolji život u izazovnim vremenima.

Bečić je poručio da Skupština ostaje otvorena za nastavak osmišljavanja i realizacije projekata, uz jasnu svijest o značaju predstavništva građana za politički, privredni, kulturni, društveni i ukupni život u državi.

On je kazao da je unapređenje rada parlamenta stalan proces koji mora ići u korak sa procesima u svijetu i sa "potrebama onih koji su nas birali i zbog kojih smo ovdje“.

Prema riječima Bečića, značajno priznanje kojim je potvrđeno da je Skupština Crne Gore prepoznata kao najtransparentniji parlament, nije zaustavilo realizaciju gotovih, kao ni planiranje novih projekata.

Svečanosti, koja je sinoć upriličena u skupštinskom zdanju u Podgorici, prisustvovali su najviši državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, predsjednici opština i skupština opština, poslanici i ostali visoki zvaničnici.

Bonus video: