Radulović - Miler: Izvještaj o napretku putokaz do suštinskih reformi

Miler je iskazao nedvosmislenu podršku svoje zemlje našem evropskom putu, rekavši da se Austrija zalaže da se politika proširenja održi visoko na agendi EU

1586 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Konstanta odnosa sa Evropskom unijom su vrijednosti koje dijelimo sa evropskim zemljama, a među njima je Austrija dokazani prijatelj i vanjsko-politički partner Crne Gore koji pruža kontinuiranu podršku - rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On se sastao sa novim ambasadorom Republike Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom.

Radulović je izrazio uvjerenje da će za vrijeme njegovog mandata odnosi dvije zemlje biti dodatno unaprijeđeni, u najboljem duhu prijateljstva i postojeće intenzivne saradnje.

Miler je iskazao nedvosmislenu podršku svoje zemlje našem evropskom putu, rekavši da se Austrija zalaže da se politika proširenja održi visoko na agendi EU.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da je Radulović naglasio da Crna Gora to izuzetno cijeni, baš kao i nesebično zalaganje Austrije da pomogne tokom zdravstvene krize.

"Primjer takve solidarnosti bili su napori da se spasu životi crnogorskih državljana u austrijskim bolnicama, baš kao što su, u trenutku kada su nam bile neophodne, to bile i vakcine proizvođača Pfizer koje su zahvaljujući Austriji i EU partnerima, zasigurno sačuvale mnoge živote naših građana", navodi se u saopštenju.

Radulović je istakao da je članstvo u EU strateški cilj te da je Crna Gora predana ispunjavanju kriterijuma i uslova.

Dodao je i da poglavlja 23 i 24 predstavljaju srž pregovaračkog procesa, te da je Vlada pokazala da iza rečenice "nulta tolerancija na korupciju“ stoji stvarna volja i posvećenost da se borimo protiv ove društvene anomalije, kao i organizovanog kriminala.

U tom kontekstu, naveo je da Izvještaj o napretku Evropske komisije predstavlja putokaz da posvećeno pristupimo suštinskim reformama.

"Ambasador Miler rekao je da je optimističan, te da ova poglavlja mogu biti ispunjena. U širem kontekstu, on je dodao da se Crna Gora kao geografski mala zemlja može brzo mijenjati i postati primjer uspješnosti raznolikih inicijativa. Govoreći o snazi promjene, ministar Radulović istakao je da njen vjetar našem društvu već donosi nove vrijednosti, koje postaju sastavni dio njegovog bića", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: