Skenderović: Partija Muslimana Crne Gore čeka povoljan momenat da krene sa aktivnostima

“Mi već imamo pripremljena sva akta partije i trenutno smo u stanju hibernacije”, kazao je Skenderović

5577 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta crnogorskih Muslimana, koji je ugrožen sa svih strana, biće glavni cilj političke partije koja će ubrzo početi sa radom, najavio je predsjednik inicijativnog odbora za formiranje te partije, Hazbija Skenderović.

On je kazao da se Crnoj Gori oko 4,2 odsto građana izjašnjavaju kao Muslimani i da će ta stranka iskoristiti sve prednosti koje imaju kao partija manjinskog naroda, uključujući i institut pozitivne diskriminacije.

“Glavni cilj djelovanja te partije je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta crnogorskih Muslimana koji je ugrožen sa svake strane. To se dešava jer se mnogi “čupaju” oko njih, ne vodeći računa o njihovoj posebnosti”, rekao je Skenderović.

On je u intervjuu agenciji MINA ocijenio da ta grupa građana trpi posljedice, bez obrzira da li se izjašnjavaju kao Muslimani ili Crnogorci islamske vjeroispovijesti.

“Partija Muslimana Crne Gore samo čeka povoljan momenat da krene sa zvaničnim aktivnostima”, kazao je Skenderović.

On je podsjetio da je u januaru ove godine formiran inicijativni odbor partije što je, prema njegovim riječima, naišlo na izuzetno odobravanje javnosti i brojna pozitivna reagovanja.

“Mi već imamo pripremljena sva akta partije i trenutno smo u stanju hibernacije, čekajući povoljni momenat da krenemo sa zvaničnim aktivnostima”, rekao je Skenderović.

Skenderović je poručio da će se, onoga časa kada budu sigurni da su spremni da djeluju, pojaviti na političkom nebu Crne Gore.

U pogledu imena, kako je naveo, postoji više ideja, ali je najvjerovatnije da će se zvati Partija crnogorskih Muslimana ili neki sličan oblik, o čemu će na kraju odlučiti organi partije.

Skenderović je kazao da glavni razlog za formiranje stranke predstavlja činjenica da interese Muslimana u državnom i lokalnom parlamentu niko ne zastupa.

“Prema posljednjim istraživanjima u Crnoj Gori je oko 4,2 odsto onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani i koji su preraspodijeljeni uglavnom po strankama građanske orjentacije”, istakao je Skenderović.

On je rekao da, na taj način, njihova prava nijesu zastupljena.

“Činjenica da često u samom parlamentu poslanici, prilikom nabrajanja predstavnika nacionalnih manjina, preskoče Muslimane najbolje govori o odnosu prema nama”, pojasnio je Skenderović.

Kako je naveo, ta grupa građana ima osjećaj da je svima u interesu da se Muslimani izbrišu, jer predstavljaju najlojalniji dio stanovništva Crne Gore.

Skenderović je dodao da je poznato da je Muslimanima Crna Gora jedina matična država, a jezik crnogorski.

“Tu nemamo nikakvu dilemu, ali to nam se vraća na pogrešan način - često smo žrtve nepostojanja izvornih političkih predstavnika u državnom i lokalnom parlamentu”, istakao je Skenderović.

On je kazao da se, u prethodnom periodu, znalo da su Muslimani lojalni Crnoj Gori i da su zbog toga trpjeli posljedice, što se može vidjeti u preraspodjelama po državnim institucijama ili zapostavljenosti razvoja krajeva u kojima su većina.

Očigledno je, kako je kazao, da se to mora promjeniti.

“Mi smo nezadovoljni svakom vlašću, jer se svi odnose prema nama na pogrešan način”, istakao je Skenderović.

Na pitanje kada se može očekivati prvi nastup te partije na izborima, Skenderović je ponovio da će o tome odlučiti organi partije i da za sada spremaju infrastrukturu, kako bi onog časa kada se pojave na političkoj sceni, bili potpuno spremni.

Upitan da li će koristiti institute pozitivne diskriminacije na izborima, on je kazao da su Muslimani u Crnoj Gori većinom građanski orjentisani i da zbog toga često ne koriste tu opciju.

“Potrudićemo se da iskoristimo prednosti koje imamo kao manjina, a sve u korist građanskog života u Crnoj Gori zasnovanog na ravnopravnim mogućnostima, bez izuzetka za bilo koju nacionalnu zajednicu”, rekao je Skenderović.

Bonus video: