Rokovi na strani većine, odluka Đukanovićeva

Ako poslanici 12. novembra usvoje izmjene zakona po hitnom postupku, Đukanović ga može proglasiti za tri dana, odnosno u ponovljenoj proceduri do kraja mjeseca

49408 pregleda 28 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imaće vremena da odloži lokalne izbore u tri opštine koji su zakazani za 5. decembar - ukoliko poslanici usvoje izmjene propisa kao što su najavili.

Ako Skupština na sjednici 12. novembra usvoji dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik države je u skladu sa Ustavom dužan da ga proglasi za najviše tri dana s obzirom da se zakon usvaja po hitnom postupku, ili da ga vrati Skupštini na ponovno u odlučivanje.

Ustavom ili drugim zakonom nije propisano koji je rok u kome Đukanović mora u ponovnom slučaju da potpiše ukaz o proglašenju. Dva zakona koja je vraćao poslanicima na doradu, on je potpisao u različitim intervalima. Izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu osam dana nakon što su ga u Skupštini usvojili po drugi put, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti pet dana nakon ponovnog usvajanja.

Grupa poslanika je juče dostavila predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim traže da se lokalni izbori na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, koji su zakazani za 5. decembar, održe i objedine sa drugim izborima planiranim za proljeće naredne godine.

”U skladu sa članom 151 Poslovnika Skupštine Crne Gore potrebno je zakon donijeti po hitnom postupku”, navodi se u predlogu koji su dostavili šefovi poslaničkuh klubova vladajućeg saveza - Demokrata Momo Koprivica, Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović i Crno na bijelo (CnB) Miloš Konatar.

Predviđeno je da zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

U slučaju da Đukanović ne potpiše izmijenjeni Zakon, već zahtijeva da Skupština ponovo odlučuje o njemu, predsjednik Skupštine stavlja taj zakon na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine. Ponovo usvojeni zakon predsjednik Skupštine odmah dostavlja predsjedniku Crne Gore, radi proglašavanja, a on je dužan da proglasi ponovno izglasani zakon.

Poslanici u predloženom predlogu zakona navode da je Đukanović dužan da Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u SO Mojkovac, Petnjica i Cetinje od 14.septembra 2021. godine, uskladi sa odredbom člana 209a stav 1 ovog zakona, narednog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Tim članom zakona, koji je od juče u skupštinskoj proceduri, se predviđa da se prvi naredni izbori za odbornike u SO Cetinje i skupštinama opština Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane, u skladu sa ovim zakonom, održe u 2022. godini istovremeno sa održavanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci opštine u okviru Glavnog grada i Skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić kazao je “Vijestima” da očekuju od predsjednika države da izmijeni svoju odluku i da odloži izbore zakazane za 5. decembar za predviđeni rok koji se definiše zakonom. “Podsjećamo da je to već jednom učinjeno za lokalne izbore u Tivtu, tako da smatramo da u tom smislu neće biti problema kada su u pitanju prvi naredni lokalni izbori”, rekao je Vukić.

On je kazao da se SNP za usvajanje zakonskog rješenja, koje bi tretiralo ovo pitanje, zalagala prije raspisivanja lokalnih izbora u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju, ali da “nažalost nije bilo sluha za ovu inicijativu”.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik je u četvrtak, tokom posjete crnogorskom parlamentu, kazao da nije najbolje za stabilnost i rad državnih institucija, ako je zemlja u stalnoj političkoj kampanji. Evropska komisija i OEBS i ranije su predlagali da je najbolje da lokalni i eventualno državni izbori budu u jednom danu.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je prije dva dana kazao da je i međunarodna zajednica prepoznala da stalni izborni procesi polarizuju Crnu Goru.

”Nije bilo, bilo kakvog drugačijeg pogleda, već iskrenog principa i želje da zaustavimo polarizaciju, vanredno političko i stanje i da počnu da duvaju neki ljepši vjetrovi. Ja misilim da je taj zakon i taj predlog zakona nešto što je potrebno Crnoj Gori, što može da racionalizuje mnogo toga u Crnoj Gori i ne vidim argumenta protiv činjenice da tih 17 izbornih procesa objedinimo i da se ti lokalni izbori održe krajem maja 2022. godine”, naveo je Bečić.

Dopunama Zakona je predviđeno da se odbornicima u Skupštini Prijestonice Cetinje i skupštinama opština Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane produžava mandat do izbora naredne godine.

Predsjednik Crne Gore je 14. septembra 2021. godine, donio Odluku o raspisivanju izbora za odbomike u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju za 5. decembar 2021. godine.

U predlogu odluke se navodi da je praksa odlaganja izbora već uspostavljena, s obzirom da je Đukanović 3. februara 2020. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat za 5. april 2020. godine, da bi 20. marta 2020. godine donio odluku kojom se mijenja datum održavanja izbora u toj opštini na način što je određeno da će se navedeni izbori održati u roku od 90 dana od dana prestanka naredbe nadležnih organa kojima su uvedene mjere za sprečavanje unošenja u Crnu Goru, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa.

”Da bi na kraju, Odlukom predsjednika Crne Gore od 20. juna 2020. godine za dan održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštini Tivat bio određen dan 30. avgust 2020. godine”.

Opozicione partije su kritikovale najavu mogućeg odlaganja izbora, navodeći da se vlast boji rezultata.

Pravnici: Zakon ne važi retroaktivno

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer juče je, kako prenosi agencija Mina, saopštila da je retroaktivno dejstvo izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi upitno i da ne bi bilo pametno da se primijene u ovom trenutku.

Istakla je da izbori raspisani u tri opštine treba da se održe, dok je dobro rješenje da svi ostali budu istog dana.

Pravnici su osporavali i odluku Đukanovića da prošle godine odloži izbore u Tivtu, a dio javnih funkcionera je tvrdio da je time prekršen Ustav.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić je ranije saopštio da dopune Zakona o lokalnim samoupravama ne obavezuju predsjednika države da otkaže već zakazane izbore.

12.novembra i o ukidanju imuniteta Petru Ivanoviću

Na dnevnom redu sjednice Parlamenta, koju je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakazao za 12. novembar, naći će se 13 tačaka.

Pored predloga zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, na dnevnom redu biće i izmjene i dopune Zakona o sportu, izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima.

Skupština bi trebalo da se izjasni i o skidanju imuniteta Petru Ivanoviću.

Skupština će raspravljati i o Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio ustav.

Na dnevnom redu je i izvještaj sa predlogom Administrativnog odbora kojim se ne daje odobrenje da se protiv poslanika Milana Kneževića, Miluna Zogovića, Zdenke Popović, Dragana Krapovića i Vladana Raičevića pokrene krivični postupak.

Na dnevnom redu su i tri interpelacije - za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede, u oblasti prosvjete i u oblasti vanjskih poslova.

Bonus video: